4 χρόνια μετά ή ακόμα και 100 …

Μετά από 4 χρόνια, γενέθλια του Ars Longa σήμερα, ένα βίντεο που θέτει το αυτονόητο. Ο ρόλος του/της εκπαιδευτικού αλλάζει/άλλαξε. Οι μαθητές σε κάποιο σχολείο της Αμερικής αναρωτήθηκαν αν μπορούσε ένα «τεχνούργημα» τους να επηρεάσει το κόσμο αξιοποιώντας το διαδίκτυο. Το ερώτημα που έθεσαν είναι «100 χρόνια χωρίς αλλαγή στο εκπαιδευτικό σύστημα;». Σκέφτηκαν, σχεδίασαν, υλοποίησαν το project τους και το μοιράστηκαν μαζί μας και με έκπληξη (;) διαπίστωσα ότι επιθυμούν μία διαφορετική εκπαίδευση. Πέρα από το αυτονόητο ότι επιθυμούν να εισαχθεί η πραγματική ζωή τους στο σχολείο, ζώντας με τεχνολογία αδυνατούν να κατανοήσουν γιατί πρέπει να την αφήνουν έξω από την τάξη, απορρίπτουν την εκπαίδευση της βιομηχανικής εποχής (μετωπική διδασκαλία) και επιθυμούν ενεργητική ή/και μάθηση με νόημα.

Πολύ σημαντική θεωρώ την άποψη του εκπαιδευτικού που είδε μαθητές και μαθήτριες της Β’ και Γ’ Γυμνασίου να εμπλέκονται στη μαθησιακή διαδικασία να παράγουν ιδέες να τις στηρίζουν και να δημιουργούν. Ο εκπαιδευτικός δήλωσε ότι ανατράπηκε ο ρόλος που διδάχθηκε στην ανάλογη σχολή, διαπίστωσε ιδίοις όμμασι ότι δεν αποτελεί το φάρο της γνώσης μέσα στην τάξη, έμαθε μαζί με τους μαθητές του.

Αν και νέα εργαλεία παρουσιάζονται καθημερινά το ερώτημα παραμένει… τι σχολείο θέλουμε, πως θα ενσωματώσουμε τα νέα εργαλεία, τι είδους πολιτών θα προετοιμάσουμε;

Περί

Just another boring teacher

Αναρτήθηκε στις 21ος αιώνας, Ψηφιακό σχολείο, Ψηφιακές αφηγήσεις, video
10 comments on “4 χρόνια μετά ή ακόμα και 100 …
  1. Ο/Η annakp λέει:

    να τα 100στήσεις!! Σωτήρη .. με τον ίδιο ρυθμό και δοτική διάθεση

    με εκτίμηση..
    αννακπ

  2. Σωτήρη, σήμερα στην Ελλάδα συζητάμε για αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα και δεν κατανοούμε ότι αν δεν αλλάξει ο τρόπος διδασκαλίας τα σχολεία μας θα θεωρούνται βαρετά και φυλακές όπως λέει το βίντεο. Δυστυχώς δεν έχουμε τα κότσια για να το κάνουμε αυτό, διότι κάποιοι που χάνουν τη βολή τους θα μετατραπούν σε «αγανακτισμένους» και θα εξεγερθούν. Αυτό που λείπει είναι η κουλτούρα της ουσιαστικής αλλαγής…

    • Ο/Η mcsotos λέει:

      Αυτοί, οι βολεμένοι που θέλουν να χάνουν μάθημα κι όχι να κάνουν…, είναι η μία παράμετρος του συστήματος.
      Υπάρχουν βέβαια και οι αντιπρόσωποι μας … που φροντίζουν για την ομοιότητα και την αλληλεγγύη
      Να μην ξεχάσω και τους πολιτικούς που έχουν καταφέρει να διαλύσουν την εκπαίδευση. Ας μην αναφερθώ σε ιδιαίτερα παραδείγματα …

  3. Ο/Η eirinik λέει:

    Πρώτα, να σου ευχηθώ να συνεχίζεις για χρόνια με την ίδια όρεξη να μας ενημερώνεις μέσα από το Ars longa …
    Το άρθρο σου ήρθε για μένα πάνω στην ώρα … προσπαθώντας να εστιάσω στο ρόλο του δασκάλου στην εποχή μας και στην ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση , ήταν το καλύτερο παράδειγμα…ευχαριστώ!!!!!!!

    • Ο/Η mcsotos λέει:

      Ειρήνη κι εγώ να σε ευχαριστήσω γιατί με κάτι τέτοια, blogs, wikis, scoop.it κλπ, χτίζουμε τις άτυπες, βέβαια, κοινότητες μας… και είναι πολύ ενδιαφέρον.

  4. Ο/Η elenelli λέει:

    Πάντα τέτοια!!! Χρόνια πολλά, καλά και πλούσια σε υλικό, εμπειρίες, ιδέες, εφαρμογές και κυρίως επιβεβαιωμένες αλλαγές στα σχολεία μας!

  5. Ο/Η hkalant λέει:

    Χρόνια πολλά και δημιουργικά. Ελπίζω να συνεχιστεί το educational blogging με τέτοιους ρυθμούς και με το ίδιο ενδιαφέροντα θέματα. Καλή συνέχεια.

  6. Ο/Η elenib λέει:

    Ο ρόλος του εκπαιδευτικού έχει αλλάξει…. ο εκπαιδευτικός το ξέρει;;;
    Βέβαια υπάρχει και το φαινόμενο της επιλεκτικής ακοής, αντίληψης κλπ κλπ
    Από την άλλη υπάρχει και το : μη ρωτάς τι μπορεί να κάνει το κράτος για σένα, αλλά τι μπορείς να κάνεις εσύ για την τάξη σου…….
    Έτσι λοιπόν με σωστή οργάνωση και συγκροτημένη δομή ατενίζουμε το μέλλον των παιδιών μας γεμάτοι αισιοδοξία και χαμόγελα……. επειδή όλα βαίνουν καλώς…….

    ΥΓ Να σου ζήσει! και να το χαιρόμαστε κι εμείς γιατι αν περιμέναμε από «αλλού» (ονόματα δε λέμε…..) θα είχαμε «καεί» επαγγελματικά , καθώς θ αναρωτιόμασταν : τι μπορώ να κάνω για να τα ενεργοποιήσω;;; (είναι γνωστό ότι οι Έλληνες φτιάχνουν κοινότητες… ένα χρόνο τώρα κατάλαβα γιατί και δεν έχω λόγια να σε ευχαριστήσω.)

Σχολιάστε

Εισάγετε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση και θα λαμβάνετε ειδοποίηση όταν αναρτώνται νέα άρθρα.

Προστεθείτε στους 967 εγγεγραμμένους.
Κελαηδίσματα
Επενδύσεις
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
Ιουνίου 2011
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
ΑΡΧΕΙΟ
Κατηγορίες
Feedburner
Blog Stats
  • 400.410 hits