Σεμινάριο “Αναπτύσσοντας ντοκιμαντέρ στα σχολεία” στη Θεσσαλονίκη

Η Διεύθυνση Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων διοργανώνει σε συνεργασία με τη Σχολή Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το σεμινάριο“Αναπτύσσοντας ντοκιμαντέρ στα σχολεία” στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου MEDEAnet.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, οι οποίοι έχουν ήδη εμπειρία στη δημιουργία βίντεο στο πλαίσιο σχολικών δραστηριοτήτων. Κατά τη διάρκειά του, θα γίνει ανταλλαγή απόψεων των καλών πρακτικών αξιοποίησης βίντεο σε σχολικές δραστηριότητες με Ευρωπαίους καθηγητές μέσω διαδικτύου.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις 22-24 Νοεμβρίου 2013 σε Αίθουσα Συνεδριάσεων της Σχολής Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη.

Κεντρική εισηγήτρια στο σεμινάριο: η σκηνοθέτης και εκπαιδευτικός Οπτικοακουστικών Μέσων, Μαρία Λεωνίδα.

Στόχος: Η επιμόρφωση θα επικεντρωθεί σε μεθοδολογίες που σχετίζονται με το ντοκιμαντέρ, διερευνώντας τους τρόπους με τους οποίους το ντοκιμαντέρ αφηγείται ιστορίες και πώς αυτοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση της δημιουργικότητας στα σχολεία. Ευρύτερος στόχος είναι η κατανόηση ότι το ντοκιμαντέρ αποτελεί ένα πολύπλοκο, εκφραστικό και αποτελεσματικό μέσο που μπορεί να υποστηρίξει τη μαθησιακή διαδικασία.

Μεθοδολογία:

  • Εργασία σε ομάδες – συνεργατική μάθηση
  • Βιωματική μάθηση
  • Αξιολόγηση διαδικασιών

Κατά τη διάρκεια του τριήμερου σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες θα μάθουν για τους τρόπους βελτίωσης των τεχνικών λήψης, επεξεργασίας βίντεο, της δημιουργικής χρήσης του ήχου και των τεχνικών αφήγησης. Οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν τα δικά τους ντοκιμαντέρ σε  ομάδες και θα τα αξιολογήσουν μεταξύ τους, εστιάζοντας τόσο στην κατανόηση του περιεχομένου όσο και σε μεθοδολογίες που θα μπορούσαν να κάνουν τη διδασκαλία συναρπαστική και ελκυστική στους νέους.

Συμπληρωματικές εισηγήσεις:

  1. Δραστηριότητες  του έργου MEDEAnet,
  2. Αξιοποίηση του βίντεο στην εκπαίδευση,

Σοφία Παπαδημητρίου, Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση

(τρόποι δημοσίευσης και διάδοσης των βίντεο σε κοινωνικά δίκτυα, μέθοδοι ενσωμάτωσης σε Διαδικτυακά Περιβάλλοντα Μάθησης, καθώς και οικοδόμησης Επαγγελματικών Δικτύων Μάθησης στο πλαίσιο της ακαδημαϊκής ανάπτυξης των εκπαιδευτικών)

3. Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός MEDEA Awards 2012,

Πέτρος Μιχαηλίδης, 5ο Δημοτικό Αλεξανδρούπολης,

(τρόποι αξιοποίησης βίντεο στη μαθησιακή διαδικασία εντός του Αναλυτικού Προγράμματος και η εμπειρία από τη βράβευσή του στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό MEDEA Awards 2012).

Μπορείτε να δείτε εδώ το Πρόγραμμα του σεμιναρίου.

Δείτε το Βίντεο από το αντίστοιχο σεμινάριο τον Απρίλιο 2013 στην Αθήνα.

Παρουσιάσεις από το σεμινάριο της Αθήνας:

Το σεμινάριο παρέχεται δωρεάν. Θα επιμορφωθούν 20 εκπαιδευτικοί. Δεν προβλέπεται οικονομική κάλυψη ημερήσιας αποζημίωσης, μετακινήσεων και άλλων δαπανών. Μπορείτε να υποβάλετε τη συμμετοχή σας έως τις 25 Οκτωβρίου στη φόρμα: https://docs.google.com/forms/d/1kU0M3ctxjbZ0M2s1BT7N8hEKLNaio_J4Wqg4ynkhWBg/viewform

 

Από την προσωπική μου εμπειρία θα σας πρότεινα να δηλώσετε συμμετοχή. Ήμουν ένας από τους επιμορφούμενους του Μαρτίου. Και πέρασα υπέροχα. Γνώρισα εξαιρετικούς συναδέλφους, με πολλούς από αυτούς ήμουν «φίλος» δικτυακά και με τους υπόλοιπους γίναμε φίλοι. Κυρίως πείστηκα για την ευκολία που μας παρέχουν τα νέα μέσα ώστε να εντάξουμε τη δημιουργία ντοκιμαντέρ στη διδασκαλία μας.

 

Περί

Just another boring teacher

Αναρτήθηκε στις Νέα Μέσα, Νέες τεχνολογίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Εισάγετε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση και θα λαμβάνετε ειδοποίηση όταν αναρτώνται νέα άρθρα.

Μαζί με 966 ακόμα followers

Κελαηδίσματα
Επενδύσεις
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
Οκτώβριος 2013
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
ΑΡΧΕΙΟ
Κατηγορίες
Feedburner
Blog Stats
  • 394.120 hits
Αρέσει σε %d bloggers: