Πρόσκληση συμμετοχής σε εκπαιδευτικούς & σκηνοθέτες και πρόγραμμα σεμιναρίου «Εκπαιδεύοντας νέους στο ντοκιμαντέρ»

13 και 14 Σεπτεμβρίου – Ινστιτούτο Γκαίτε, Ομήρου 16-Αθήνα

 

Το εκπαιδευτικό κινηματογραφικό ινστιτούτο StoryDoc διοργανώνει σεμινάριο για εκπαιδευτικούς, κινηματογραφιστές και σπουδαστές σκηνοθεσίας με θέμα «Εκπαιδεύοντας νέους στο ντοκιμαντέρ». Το σεμινάριο θα είναι διήμερο και διεξαχθεί στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου στο Ινστιτούτο Γκαίτε, Ομήρου 16. Οι διδάσκοντες είναι πανεπιστημιακοί, σκηνοθέτες και πολιτιστικοί ακτιβιστές από τη Γερμανία, την Ελλάδα, τη Μάλτα, την Αλγερία, το Μαρόκο και την Παλαιστίνη. Γλώσσα του σεμιναρίου θα είναι η αγγλική. Στο σεμινάριο θα παρουσιαστούν οκτώ ταινίες ντοκιμαντέρ μικρού μήκους και θα αναλυθούν από τους διδάσκοντες-εμπνευστές κάθε ταινίας η εμπειρία και τα συμπεράσματα από την δημιουργική περιπέτεια «Εκπαιδεύοντας νέους στο ντοκιμαντέρ».

– Τις αιτήσεις συμμετοχής, το βιογραφικό σας και την πρότασή σας (αν υπάρχει) μπορείτε να τις στέλνετε στο email: lampidou@storydoc.gr
– Τελική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής: Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν προτάσεις για την οργάνωση παραγωγής ντοκιμαντέρ από ομάδες νέων σε δύο προγράμματα του StoryDoc:

1) στο διεθνές πρόγραμμα «The Life of the Οthers – Η Ζωή των Άλλων». Το πρόγραμμα σε συνεργασία με το Διεθνές Ίδρυμα AnnaLindhFoundation έχει στόχο τη δημιουργία ταινιών τεκμηρίωσης από νέους, στις οποίες θα παρουσιάζεται η Ζωή των Άλλων εθνοτήτων, μειονοτήτων, θρησκευτικών ομάδων που ζουν σε κάθε χώρα στη Νότιο Ευρώπη και τη Βόρειο Αφρική (αναλυτικά http://www.storydoc.gr/Storydoc-activities/item/424-The-life-of-the-others-Call-for-participants). Οι ταινίες θα προβληθούν σε 47 Ευρωπαϊκές και Αφρο-Μεσογειακές χώρες.

2) στο αθηναϊκό πρόγραμμα: «Ο τόπος μου 50 χρόνια πριν, 50 χρόνια μετά». Σε συνεργασία με τον ΟΠΑΝΔΑ νέοι θα ανακαλύψουν γειτονιές, μνημεία, στέκια, ιστορίες, πρόσωπα και καλλιτεχνικά ρεύματα της Αθήνας από τη δεκαετία του 1960 ή θα διερευνήσουν και θα φανταστούν ποιοι, τι, όσα βιώνουμε σήμερα πρόκειται να ζήσουν τη δεκαετία του 2060 και με ποιο τρόπο. Οι ταινίες θα προβληθούν στα πολιτιστικά κέντρα του Δήμου Αθηναίων.

Οι συμμετέχοντες θα παραλάβουν εκπαιδευτικό υλικό, στο οποίο περιλαμβάνονται:
· Τα 6 ντοκιμαντέρ με ελληνικούς υποτίτλους, από τη σειρά Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ (work in progress), παραγωγής Ινστιτούτου Γκαίτε Αθήνας και υπουργείου Πολιτισμού Ρηνανίας – Βεστφαλίας.
· Δύο ντοκιμαντέρ παραγωγής του μεταπτυχιακού προγράμματος για εκπαιδευτικούς του ΕΚΠΑ.
· Πρόσβαση σε βιντεοσκοπημένο υλικό με ολόκληρες τις εισηγήσεις του σεμιναρίου.
Οδηγό για τη συγγραφή πρότασης νεανικού ντοκιμαντέρ στο οποίο αναπτύσσεται μια αρχική ιδέα.
· Εγχειρίδιο για τον εντοπισμό θεμάτων, την επιλογή πρωταγωνιστών, την τεχνική της συνέντευξης, της λήψης μαρτυρίας και οδηγίες την ανάπτυξη της πλοκής και του σεναρίου.
· Εκπαιδευτικό υλικό για τη χρήση της κάμερας.

Το κόστος συμμετοχής είναι 65 ευρώ. Κατ εξαίρεση, δωρεάν θα γίνουν δεκτοί 10 απολυμένοι εκπαιδευτικοί από το δημόσιο η ιδιωτικό τομέα, και 5 απολυμένοι και άνεργοι σκηνοθέτες της ΕΡΤ και ιδιωτικών καναλιών. Σε φοιτητές παρέχεται έκπτωση 40%.

Τελική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής: Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013.

Πρόγραμμα Σεμιναρίου. Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

10:45 Χαρά Λαμπίδου. Καλωσόρισμα εκ μέρους StoryDoc. Παρουσίαση ομιλητών

10:50 Στέφανος Βαλλιανάτος, εθνικός συντονιστής Anna Lindh Foundation.

Ευκαιρίες πολιτιστικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων από το Anna Lindh Foundation

11:15 Χαιρετισμός του Goethe-InstitutAthen

11:30 Προβολή

«Η γέφυρα» (2012, 20´), γερμανοελληνική παραγωγή του προγράμματος «Η άγνωστη ζωή των άλλων» των Χρήστου Γαμπρίτσου, Adna Islamovic, Όλγας Λατουσάκη, Αγγέλας Ντέρου

Το Δεκέμβριο του 2009 ο 16χρονος μαθητής Σόλων Καρυδάκης έχασε τη ζωή του, διασχίζοντας τη Λ. Κηφισίας σε σημείο διάβασης πεζών με φωτεινό σηματοδότη. Χτυπήθηκε και εγκαταλείφθηκε από ΙΧ. Στο σημείο εκείνο υπάρχει σήμερα γέφυρα πεζών που κατασκευάστηκε με την εθελοντική προσφορά πολλών ανθρώπων.
(σε αγγλική γλώσσα με ελληνικούς υπότιτλους)

12:00 Dieter Bongartz σεναριογράφος, σκηνοθέτης, διεύθυνση προγράμματος «Η άγνωστη ζωή των άλλων», δημιουργικό δίκτυο screenagers. Σύνδεση με SKYPE

12:15 Διάλειμμα

12:30 Μαρία Πεσλή, σκηνοθέτης-υποψήφια διδάκτωρ Παντείου Παν/μιου. Το συμμετοχικό video για νέους. Προβολές παραδειγμάτων.

13:00 Κώστας Σπυρόπουλος, StoryDoc. 22 μέρες με νέους σε γυρίσματα.

13:30 Προβολή
«PrivateTalks – A German-Greek Video Session (2012, 20´), γερμανοελληνική παραγωγή του προγράμματος «Η άγνωστη ζωή των άλλων» των Χρήστου Γαμπρίτσου, Josephine Mäder, Μαριάννας Σερβετά, Felix Zilles-Perels

Γερμανοί και Έλληνες νέοι συναντιούνται στον καιρό της κρίσης και γυρίζουν μαζί ταινίες στην Αθήνα και στο Bergisch-Gladbach. Η ταινία αφηγείται μια συνεργασία κόντρα στη δυσπιστία και την εχθρότητα μεταξύ των λαών.
(σε αγγλική γλώσσα με ελληνικούς υπότιτλους)

14:15 Μεσημβρινό διάλειμμα για τους πρωινούς συμμετέχοντες

14:30 Επανάληψη (με ελληνική απόδοση) των πρωινών διαλέξεων από Κώστα Σπυρόπουλου.

16:15 Fouzia Lakhloufi, President of Association House of Culture and Art (A.M.C.A) – Morocco. Νέοι και τέχνη

16:40 Imad Khalfa Sahel – Institution of Artists – Algeria:
Δείχνοντας σε ξένους τον κόσμο των «TUAREG»

17:00 Carla Camilleri – Aditus organization – Malta. Η γλώσσα της εικόνας για τους νέους: Πόσο εθνική, Πόσο διεθνής;

17:30 Διάλειμμα

17:45 Anis Barghouti, Director of Young Palestinian Filmmakers – Palestine. Οι νέοι καταγράφουν την Ισραηλινό-Παλαιστινιακή σύγκρουση.

18:15 Προβολή

«Πέντε σπασμένες κάμερες» (Παλαιστίνη/Ισραήλ/Γαλλία 2011, 94΄)
Υποψήφιο για Όσκαρ ντοκιμαντέρ των Emad Burnat & Guy Davidi

Ο Παλαιστίνιος αγρότης Emat Burnat κατέγραψε μαζί με τον Ισραηλινό Guy Davidi τη ζωή της οικογένειάς του στα κατεχόμενα από τους Ισραηλινούς εδάφη.
Τις πέντε κάμερες που καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων τις έχει όλες φυλάξει – η κάθε μια τους έχει να πει μια ιστορία. Mε αγγλικούς υπότιτλους

19:30 Λήξη πρώτης ημέρας

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

9:30 Επανάληψη των διαλέξεων (με ελληνική απόδοση) των Fouzia Lakhloufi,Carla Camileri, Imad Khalfa, Annis Barghouti

11:00 Γεράσιμος Ρήγας, σκηνοθέτης και διδάσκων στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ελληνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
«Καθοδηγώντας μη κινηματογραφιστές στη δημιουργία ντοκιμαντέρ»

11:30 Προβολή
«ΕΣΑ – Ο μετανάστης»
Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Πολιτισμικές Σπουδές» Παραγωγή 2011 από ομάδα φοιτητών: Βασιλική Αλεφαντινού, Αλέξανδρος Αναστασόπουλος, Ραχήλ Γερμενή, Κων/νος Ντεκώ – Διάρκεια 11 λεπτά
Ο Εσά, ο ήρωας της ταινίας, είναι ένας άνθρωπος 27 χρονών που ζει στην Ελλάδα εδώ και τρία χρόνια. Τα ελληνικά του έχουν φτάσει ένα πολύ καλό επίπεδο ώστε να καταφέρουμε να αποκομίσουμε πληροφορίες για τη ζωή του, που θα μας ήταν χρήσιμες για την ταινία. Μας μιλάει για την οικογένειά του, για το Αφγανιστάν, για την Ελλάδα και εμείς τον ακολουθούμε με την κάμερα στο σπίτι του, στην αγορά που κάνει τα ψώνια του, στο σπίτι των φίλων του. Μέσα από αυτό το ντοκυμαντέρ προσπαθούμε να δώσουμε την εικόνα αυτού του προσώπου και να δείξουμε την καθημερινότητά του, την αγωνία του, τις σκέψεις του, τα όνειρά του. (σε ελληνική γλώσσα)

12:00 Πάνελ με τους μεταπτυχιακούς φοιτητές – δημιουργούς της ταινίας «ΕΣΑ-Ο μετανάστης»

12:30 Προβολή

«Athens Calling» (2012, 30΄), γερμανοελληνική παραγωγή του προγράμματος «Η άγνωστη ζωή των άλλων», των Ruben Bohnet, Michael Fetter Nathansky, Αναστασίας Ρεπούλιου, Κωνσταντίνου Σπανομαρίδη

12 Φεβρουαρίου 2012: Διαδηλώσεις στην Αθήνα κατά των μέτρων λιτότητας. Πάνω από 40 κτήρια καίγονται, μεταξύ αυτών και 3 κινηματογράφοι. Γιατί αυτές οι επιθέσεις κατά των χώρων της τέχνης; Οι νεαροί Γερμανοί και Έλληνες περιδιαβαίνουν την πόλη, αναζητώντας απάντηση σ’ αυτό ακριβώς το ερώτημα.
(σε αγγλική γλώσσα με ελληνικούς υπότιτλους)

13:00 Πάνελ με τους Έλληνες και ζωντανή σύνδεση με τους Γερμανούς δημιουργούς της ταινίας Athens Calling.

13:15 Βασιλης Λουλές, σκηνοθέτης. Η τέχνη λήψης μαρτυρίας.

14:00 Μεσημβρινό διάλειμμα

15:30 Μαριάννα Οικονόμου, σκηνοθέτις

Το πρόγραμμα Τεκμηρίωσης της Ζωής Κοινωνικών Ομάδων στην Αθήνα

16:00 Προβολή
«Από την Ινδία στην Αθήνα με αγάπη»
Πρόγραμμα video life stories of migrants (www.videolifestories.org)
Παραγωγή 2011,με ελληνικούς υπότιτλους.

16:30 Προβολή
«Thursty» (2012, 15΄) των Sinah Käding, Χλόης Παρέ-Αναστασιάδου, Ειρήνης Σερβετά

Στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας κωφοί παίρνουν μαθήματα ζωγραφικής και γλυπτικής. Είναι οι κωφοί καλλιτέχνες όπως όλοι οι άλλοι ή έχουν άλλες, δικές τους προσβάσεις στον ορατό κόσμο;
(σε αγγλική και ελληνική νοηματική γλώσσα με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους)

17:00 Κώστας Σπυρόπουλος, Story Doc. Συμπεράσματα-συζήτηση

18:00 Λήξη Σεμιναρίου

Περί

Just another boring teacher

Αναρτήθηκε στις Ντοκυμαντέρ
4 comments on “Πρόσκληση συμμετοχής σε εκπαιδευτικούς & σκηνοθέτες και πρόγραμμα σεμιναρίου «Εκπαιδεύοντας νέους στο ντοκιμαντέρ»
    • Ο/Η dmm λέει:

      Δυσάρεστο και απογοητευτικό το γεγονός οτι αντί να υπάρχει ένας δύο διερμηνείς για τους επτά ξένους προσκεκλημένους, αναγκάστηκαν όλοι οι συμμετέχοντες (στην πλειοψηφία τους Έλληνες) να συνδιαλέγονται στα αγγλικά.

  1. Ο/Η Rena λέει:

    Υπέροχη πρόταση…..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Εισάγετε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση και θα λαμβάνετε ειδοποίηση όταν αναρτώνται νέα άρθρα.

Μαζί με 966 ακόμα followers

Κελαηδίσματα
Επενδύσεις
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
Σεπτεμβρίου 2013
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Αυγ.   Οκτ. »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
ΑΡΧΕΙΟ
Κατηγορίες
Feedburner
Blog Stats
  • 376.007 hits
Αρέσει σε %d bloggers: