Ηλεκτρονικό βιβλίο

Ο Μπαμπινιώτης σε ένα κείμενό του γράφει ότι οι μαθητές δεν πρέπει να στηρίζονται αποκλειστικά σε ηλεκτρονικές πηγές πληροφόρησης για να πραγματοποιούν έρευνες, μιας και σε μεγάλο βαθμό είναι αναξιόπιστες. Αντιθέτως, οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να τους μυήσουν στην αναγνώριση και χρήση έγκυρων πηγών πληροφόρησης, όπως: επιστημονικά περιοδικά, επιστημονικά βιβλία, εγκυκλοπαίδειες, λεξικά κ.ά. Κάθε άνθρωπος που έχει πραγματοποιήσει έρευνα δε θα μπορούσε παρά να συμφωνήσει· ειδικά το ελληνικό διαδίκτυο πάσχει ακόμα περισσότερο.

Αυτό όμως δεν εξηγεί την επίθεση που δέχεται στο ίδιο κείμενο το ηλεκτρονικό βιβλίο: «… «την αλαζονεία της ψηφιακής τεχνολογίας» που κορυφώνεται με το ψηφιακό βιβλίο …», «… Η παράδοση του πολιτισμού του βιβλίου και της βιβλιοθήκης … δεν μπορεί να μηδενισθεί και να υποκατασταθεί από τη μηχανή και τον πλήρη εκμηχανισμό της σκέψης και της έκφρασης του ανθρώπου …», «… Γιατί μια βιωματική και, κατεξοχήν, διανοητική διεργασία που είναι η επαφή του ανθρώπου με το κείμενο … δεν μπορεί να μεταβληθεί σε μια ψυχρή, τεχνητή σχέση ανθρώπου και μηχανής …», «… Αυτό που λείπει τελικά είναι η στέρεη γνώση, η συνδεδεμένη βιωματικά με κάποιες σελίδες του βιβλίου, με το οποίο αποκτάς ειδική σχέση: το παίρνεις στα χέρια σου, το ξεφυλλίζεις, σημειώνεις κάτι που σε ενδιαφέρει και θυμάσαι την ιδιαίτερη μορφή (και προσωπικότητα) του βιβλίου, τη σελίδα, το σχήμα, τα γράμματά του. Μια ιδιότυπη, ανθρώπινη σχέση, όπως είναι από τη φύση της κάθε πνευματική σχέση.».

Διαβάζω εδώ και δυο χρόνια σε ηλεκτρονικούς αναγνώστες (Kindle DX, iPhone 4). Είναι καλύτεροι από τα κλασικά βιβλία και δε θέτουν κανένα εμπόδιο στη σχέση του αναγνώστη με το βιβλίο. Οι ιδέες δημιουργούν τη σχέση και όχι το μέσο. Για τις ιδέες διαβάζουμε τους συγγραφείς και όχι για τις σελίδες, το σχήμα ή τη γραμματοσειρά. Είναι κι αυτά μια τέχνη, η τυπογραφική, που όμως δεν ανέδειξε από μόνη της ποτέ κανέναν. Ούτε και θα το κάνει. Από ‘κει και πέρα τα πράγματα προχωρούν, βελτιώνονται και δεν είναι δυνατόν το βιβλίο να μην κάνει το ίδιο. Η παλιά γενιά, ως συνήθως, διαφωνεί με τις αλλαγές, αλλά θα αποχωρήσει. Ελπίζω τουλάχιστον εμείς να μην κάνουμε τα ίδια.

Advertisements
Αναρτήθηκε στις Απόψεις
13 comments on “Ηλεκτρονικό βιβλίο
 1. Ο/Η hkalant λέει:

  Θέλω να διαβάσω ολόκληρο αυτό το βιβλίο. Κυκλοφορεί άραγε σε e-book; 🙂

 2. Ο/Η eAnagnostis λέει:

  Για να το πάμε παραπέρα πάντως και μιας και πρόκειται για γλωσσολόγο, η έντυπη έκδοση του Oxford English Dictionary είναι έγκυρη, εγκυρότατη, αλλά η ηλεκτρονική του έκδοση, του ίδιου ακριβώς λεξικού, που είναι ενσωματωμένη στο Kindle μου είναι αναξιόπιστη και αντιεπιστημονική… (κατά τη λογική Μπαμπινιώτη πάντα)

  • Ο/Η yannism λέει:

   Εννοείται. Το λεξικό που έχουμε ενσωματωμένο στο Kindle είναι για πέταμα. Άσε που πρέπει και να ξαναδιαβάσω όλα τα ηλεκτρονικά βιβλία που έχω διαβάσει. Να τα κάψω κιόλας;

   Άσχετο. Ήμασταν συμμαθητές στο εξ αποστάσεως σεμινάριο επιμέλειας βιβλίων του ΕΚΕΒΙ.

 3. Ο/Η yannism λέει:

  Νομίζω ότι ο δεύτερος κύκλος είναι το φθινόπωρο. Κάνω λάθος;

 4. Ο/Η Κίρα Γερμανού λέει:

  Το τι είπε ο Μπαμπινιώτης με αφήνει αδιάφορη. Άλλαξε καρέκλα αυτός και είπε να δώσει στίγμα. Τι κάνει αλήθεια Εκπαιδευτικό τον Μπαμπινιώτη; Το ότι είναι χρόνια στα Πανεπιστημιοαρσάκεια και στις Φιλεκπαιδευτικές εταιρείες; Και ο άνθρωπος που ανοιγοκλείνει την πόρτα είναι χρόνια στο Αρσάκειο. Είναι Εκπαιδευτικός κι αυτός; Η επιστήμη της Γλωσσολογίας είναι σαφέστατα επιστήμη. Το ίδιο και η Νομική. Το ίδιο και η Ιατρική. Όποιος είναι εξαιρετικός δικηγόρος – γιατρός είναι και Εκπαιδευτικός; Θα μου πείτε..κόψε κάτι, τόσα χρόνια στις πανεπιστημιακές αίθουσες….. ε! και; Βασίστηκε πάνω σε έτοιμη γνώση που φρόντισαν κάτι κωπηλάτες από τα Νηπιαγωγεία να εξασφαλίσουν και να έρθει ο υπουργός τώρα να μας πει για το ηλεκτρονικό βιβλίο; Ας βγάλει κι αυτός μια εγκύκλιο που να το απαγορεύει. Τι μας σκοτίζει τώρα με τις σχέσεις οθόνης – δάχτυλου και μελέτης; […]Αντιθέτως, οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να τους μυήσουν στην αναγνώριση και χρήση έγκυρων πηγών πληροφόρησης, όπως: επιστημονικά περιοδικά, επιστημονικά βιβλία, εγκυκλοπαίδειες, λεξικά κ.ά […] άντε παράτα μας ρε που ήρθες κι εσύ να πεις τι οφείλουν οι Εκπαιδευτικοί.
  Μη λόγια γλώσσα ε; Και όμως γλωσσολογικά είναι ορθότατη αφού αφορά στην καθημερινή χρήση της ελληνικής. (Μπαμπινώτης, παραπέμπω κάθε ενδιαφερόμενο στις εργασίες του υπουργού στη Φιλοσοφική σχολή, για την καταγραφή αυτούσιων των καθημερινών διαλόγων).
  Πάμε τώρα στην αναβάθμιση της εκπαιδευσιοπαιδείας. Να δούμε πόσοι θα είναι οι μαθητές στις τάξεις φέτος. Πόσο θα αναβαθμιστεί ο πληθικός αριθμός τους. Με λίγα λόγια……
  Φτάνουν τα τυράκια. Ας δούμε τις φάκες. Τώρα προέκυψε το ηλεκτρονικό βιβλίο…Ποιο ηλεκτρονικό βιβλίο ρε; Προμήθευσε κάτι το υπουργείο και δεν το πήραμε χαμπάρι; Αν είναι για προσωπική χρήση ρε θα κάνω ό,τι μου γουστάρει. Θα διαβάζω από view master. Ή φαντάζεται κανείς πως τα ηλεκτρονικά βιβλία θα είναι δεμένα στη λαμπάδα του Πάσχα και κοιτάει το υπουργείο να φρενάρει την εξάπλωση. Η λαμπάδα ρε κάνει όσο μια βδομάδα δουλειά Εκπαιδευτικού με βαθμό Ε μετά από τις απότομες κρατήσεις εξομοίωσης με το ενιαίο. Ρε άντε από κει, παίζουν μουσικές καρέκλες πάνω στα κεφάλια μας και όποιος κάτσει πέφτει στη βαθειά περίσκεψη της ανώτατης επιστήμης, σκέφτεται, κρίνει και αμολάει πορδοεγκύκλιο….που σαφέστατα αναφέρει τι πρέπει να κάνουν …οι άλλοι…γιατί ο εγκυκλιοϋπογράφων ξέρει την αλήθεια…κάθε φορά…ο εκάστοτε…..

 5. Ο/Η mcsotos λέει:

  After 244 years the Encyclopaedia Britannica will no longer be produced in print, new editions will appear only online.

  Μετά 244 !!! χρόνια η Εγκυκλοπαίδεια Britannica σταματά την έντυπη έκδοση, οι νέες εκδόσεις θα είναι διαδικτυακές.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Εισάγετε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση και θα λαμβάνετε ειδοποίηση όταν αναρτώνται νέα άρθρα.

Μαζί με 965 ακόμα followers

Κελαηδίσματα
Επενδύσεις
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
Μαρτίου 2012
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Φεβ.   Απρ. »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
ΑΡΧΕΙΟ
Κατηγορίες
Feedburner
Blog Stats
 • 359,600 hits
Αρέσει σε %d bloggers: