Μερικές σκόρπιες σκέψεις για τα wiki.

Αισίως η επιμορφωτική χρονιά στην Παιδαγωγική αξιοποίηση των ΤΠΕ μπαίνει στην τελική φάση και αυτή η περίοδος είναι ιδανική για να βγάλουμε το μεράκι μας. Άρχισα να σκέφτομαι τι κάνει ένα wiki πετυχημένο, ποια χαρακτηριστικά του το διαφοροποιούν από τη διδασκαλία στην τάξη;

Αξίωμα: Ότι μπορείς να κάνεις χωρίς υπολογιστή κάν’ το χωρίς υπολογιστή.

1ο Τα wiki είναι ένας πολύ εύκολος τρόπος να δημιουργήσετε τη σελίδα της τάξης σας. Σε αυτές τις σελίδες αναρτάτε  συνοδευτικό υλικό, εμπλουτισμένο υλικό και εργασίες της τάξης σας. Αρκετά παθητικό όμως, δεν συμφωνείτε;

2ο Οι εργασίες πρέπει να δημιουργούν την περιέργεια στους μαθητές να διαβάσουν τις απαντήσεις των συμμαθητών τους. Για ποιο λόγο να συμμετέχει κάποιος αν οι μόνοι που θα δουν την εργασία θα είναι ο εκπαιδευτικός και ο μαθητής; Μπορείτε να βάλετε ενδιαφέροντα ερωτήματα, μπορείτε να δώσετε πηγές και οι μαθητές να εκφράσουν τη γνώμη τους.

3ο Η συμμετοχή θα πρέπει να ενθαρρύνει τη διαφορετικότητα παρά την κολεκτίβα. Ο φίλος μου Α. Π., φιλόλογος, δημιούργησε ένα wiki με θέμα την ποίηση του Καββαδία. Τα ερωτήματα «ανάγκασαν» τους μαθητές να διατυπώσουν τις απόψεις τους αλλά και να επιχειρηματολογήσουν όταν η άποψη τους ερχόταν σε αντίθεση με κάποιου συμμαθητή τους. Πρόσθεσαν εικόνες, βίντεο, αποσπάσματα από άλλους ποιητές, εκφράστηκαν, διαπραγματεύτηκαν.

4ο. Η συμμετοχή στο wiki θα πρέπει να ενθαρρύνει τη δημιουργία θετικού και ισότιμου κλίματος. Πολλές φορές στην τάξη μας υπάρχουν οι μαθητές με έντονη προσωπικότητα αλλά και οι μαθητές που δύσκολα θα σηκώσουν το χέρι τους για να εκφράσουν την άποψη τους. Η συμμετοχή σε ένα wiki δίνει το χώρο, στο χρόνο που οι μαθητές επιλέγουν για να εκφράσουν τις σκέψεις τους. Ιδιαίτερα στους μεγαλύτερους μαθητές, από τη χρονική σήμανση της απάντησης, μπορείς να διαπιστώσεις ότι απαντούν και συμμετέχουν ο καθένας στο χρόνο που τους είναι πρόσφορος.

5ο. Εδώ βρίσκεται κι ο δύσκολος ρόλος του εκπαιδευτικού ο οποίος θα πρέπει να κατευθύνει τη «συζήτηση» χωρίς να δημιουργεί την αίσθηση ότι «παρεμβαίνει». Να επαναπροσδιορίζει τα ερωτήματα, να επικροτεί τις σωστές απαντήσεις, να ανακατευθύνει τις απαντήσεις που χρειάζονται βελτίωση αλλά και να ενθαρρύνει τους μαθητές. Η συμμετοχή του εκπαιδευτικού στη «συζήτηση» είναι σημαντική και διαφοροποιημένη από αυτήν που έχει κατά την παραδοσιακή διδασκαλία. Ο εκπαιδευτικός θα πρέπει να χτίσει τις «σκαλωσιές» και να επεκτείνει τα ερωτήματα βασιζόμενος στις απαντήσεις και σε νέες πηγές που μπορεί να τους παραθέσει.

6o. Τα wiki δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την διδασκαλία. Μπορούν όμως να την συμπληρώσουν και την επεκτείνουν. Μια και η σύγχρονη εκπαιδευτική πραγματικότητα δεν αφήνει χρόνο για εμπλουτισμό της διδασκαλίας, αέναο κυνήγι της ύλης και φροντιστήρια, με τα νέα δε ΑΠΣ πιθανά να γίνει όνειρο καλοκαιρινής νύχτας, τα wiki προσφέρουν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν στην αξιοποίηση των νέων μέσων, να αναπτυχθούν νέες δεξιότητες και στάσεις αλλά και να συνομιλήσουν τα μέλη της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Αυτές οι σκέψεις διατυπώνονται μια και η καλή μου φίλη Ελένη μου έδειξε το wiki που δημιούργησαν οι μαθητές 2 σχολείων με αφορμή μία έκθεση που επισκέφθηκαν.

Προσωπικά έχω βολευτεί το wikispaces. Έχει εκπαιδευτική άδεια και με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεις τις διαφημίσεις και μπορείς να δημιουργήσεις λογαριασμούς μαθητών χωρίς να έχουν απαραίτητα email (σημαντικό για το δημοτικό).

 

 

Advertisements
Περί

Just another boring teacher

Αναρτήθηκε στις wikis
5 comments on “Μερικές σκόρπιες σκέψεις για τα wiki.
 1. Είσαι από τους λίγους που δεν τους διακατέχει μια έπαρση με την χρήση εργαλείων του web 2.0 την οποία παρατηρώ τους τελευταίους εννιά μήνες που ασχολούμαι με την εκπαιδευτική διάσταση του διαδικτύου. Έχοντας ως προίκα την ενασχόληση μου με τους υπολογιστές για πάνω από δέκα πέντε χρόνια, και ένα πέρασμα από το Δ. Γλήνος, ανακαλύπτω με λύπη ότι πολύ από εμάς ξεχάσαμε πως να΄μαστε δάσκαλοι προτού γίνουμε καλωδιωμένοι.
  Επίσης αδυνατώ να καταλάβω γιατί εκπαιδευτικά εργαλεία βαπτίζονται στην κολυμπήθρα των θεωριών μάθησης, ενώ θα έπρεπε να λογίζονται μονάχα ως εργαλεία. Μετωπική διδασκαλία γίνεται και με ipad με μεγάλη ευκολία. Γκρινιάζω για πρώτη φορά που αναρτώ εδώ, αλλά μάλλον είσαι από τους λίγους που μπορεί να με αφουγκραστεί και ας διαφωνήσεις μαζί μου. Στο προκείμενο θεωρώ το wiki μια καλή εφαρμογή για μεγαλύτερα παιδιά από το δημοτικό, όπου υπάρχει η δυνατότητα του υπολογιστή, έχει κοπεί ο ομφάλιος λώρος από την αντίληψη της παιχνιδομηχανής που πολλά παιδιά έχουν στον δημοτικό και το σημαντικότερο είναι η προσβασιμότητα. Θα το χρησιμοποιήσω όμως πολύ σύντομα ως ιστοεξερεύνηση.
  Ετοιμάζοντας ένα project για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο εδώ και τέσσερις μήνες αντιμετωπίζω απίστευτες δυσκολίες, στο να ξορκίζω δαίμονες (οι υπολογιστές για τους γονείς), ή όταν δεν υπάρχουν αυτοί να υπάρχει έλλειψη πρόσβασης ή ακόμη και υπολογιστή. Με σώνει η συνδεσιμότητα που έχω μέσα στην τάξη. Απίστευτη ευκολία να είσαι online ανά πάσα στιγμή μέσα στην τάξη.
  Αυτά Σωτήρη συγνώμη για το ξέσπασμα και την κατάχρηση χώρου.
  Σουδίας Γιάννης

 2. Ο/Η Λέγκω λέει:

  Tα χαρακτηριστικά του wiki(spaces), ο πλούτος της θεματολογίας με τον οποίο μπορει να εμπλουτιστεί (το μόνο όριο είναι η φαντασία), οι εκπαιδευτικές του χρήσεις και η παιδαγωγική αξία του το συγκαταλέγουν ανάμεσα στα πιο αξιοποιήσιμα διαδικτυακά εργαλεία μιας σύγχρονης τάξης.

 3. Ο/Η Gregory λέει:

  Ψύχραιμες και ουσιαστικές παρατηρήσεις.
  Ερώτηση
  Το σχήμα σχετίζεται με τα Wiki;

 4. Ο/Η jmokias λέει:

  Συμφωνώ με τις παρατηρήσεις σου, Σωτήρη. Είναι πράγματι ενδιαφέρουσα η παιδαγωγική αξιοποίηση του wiki στην τάξη αλλά και εκτός τάξης. Θα μπορούσε για παράδειγμα να αντικαταστήσει την «πεπατημένη» των σπιτικών εργασιών, να «δείξει» ένα άλλο τρόπο εργασίας που εκτός από την απομνημόνευση αφήνει τόπο στην κρίση και στη δημιουργική σκέψη του μαθητή. Άλλωστε από το δημοτικό θα πρέπει να καταλάβουν τα παιδιά πως διαδίκτυο δεν είναι μόνο τα παιχνίδια, τα βιντεοτράγουδα και το facebook.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Εισάγετε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση και θα λαμβάνετε ειδοποίηση όταν αναρτώνται νέα άρθρα.

Μαζί με 965 ακόμα followers

Κελαηδίσματα
Επενδύσεις
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
Φεβρουαρίου 2012
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Ιαν.   Μαρ. »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829  
ΑΡΧΕΙΟ
Κατηγορίες
Feedburner
Blog Stats
 • 364,148 hits
Αρέσει σε %d bloggers: