Μαθητικό δικτυακό ραδιόφωνο, (EUROPEAN SCHOOL RADIO)

Το Μαθητικό Διαδικτυακό Ραδιόφωνο, European School Radio (esradio.mysch.gr), είναι μια πρωτότυπη δράση η οποία εντάσσεται σε μια ευρύτερη εκπαιδευτική φιλοσοφία και θέλει το μαθητή να βλέπει το σχολείο ως χώρο δημιουργίας και έκφρασης. Το Μαθητικό Διαδικτυακό Ραδιόφωνο προβάλλει τις ιδέες, τις δημιουργίες, τις ανησυχίες της μαθητικής κοινότητας και τις επικοινωνεί με το σήμερα.

Η εμπλοκή των μαθητών και μαθητριών εκτείνεται σε όλα τα στάδια ανάπτυξης του ραδιοφώνου καθώς αυτοί συμμετέχουν σε ομάδες είτε τεχνικής υποστήριξης είτε παραγωγής εκπομπών. Οι μαθητές και μαθήτριες, δημιούργησαν το λογότυπο και τα σποτ, ενημερώνουν τον ιστότοπο του ραδιοφώνου, παράγουν μουσικές εκπομπές και εκπομπές λόγου, κάνουν συνεντεύξεις και εκφωνούν ειδήσεις.

Το μαθητικό ραδιόφωνο προτρέπει τον μαθητή να βλέπει το σχολείο ως χώρο συμμετοχικής έκφρασης και δημιουργίας και μπορεί να συντελεί στη:

 • Δικτύωση Σχολείου – Κοινωνίας
 • Δικτύωση Σχολείων
 • Προαγωγή θετικού κλίματος στο σχολικό περιβάλλον

Η συμμετοχή στο ραδιόφωνο είναι μια “αναπτυξιακή” διαδικασία.Μέσα από αυτή την ομαδική δραστηριότητα τα παιδιά μπορούν μεταξύ άλλων:

 • Να αναπτύξουν συνεργατικές και διαλογικές δεξιότητες ώστε να βελτιώσουν την επικοινωνία τους με τους άλλους.
 • Να αναπτύξουν κριτική σκέψη ώστε να είναι σε θέση να κρίνουν τις πληροφορίες που δέχονται.

Το Μαθητικό Διαδικτυακό Ραδιόφωνο είναι μια ιδέα που «γεννήθηκε» το 2008 από το Δίκτυο Σχολικής Καινοτομίας και το Γυμνάσιο Εκάλης και στο οποίο εντάχθηκε το Γυμνάσιο – Λύκειο Καμπάνη Κιλκίς. Απαντά στην αναζήτηση για ένα πιο δυναμικό και άμεσο μέσο επαφής και εκπαίδευσης των παιδιών με το ευρύτερο περιβάλλον, έχοντας ως δεδομένο και το μεγάλο ενδιαφέρον τους για τις νέες τεχνολογίες. Από το Νοέμβριο του 2011, το Γυμνάσιο – Λύκειο Καμπάνη ανέλαβε το συντονισμό των δραστηριοτήτων για το ανανεωμένο European School Radio και απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής στα σχολεία, τους εκπαιδευτικούς και μαθητές και μαθήτριες ώστε να συμμετέχουν με δικές τους παραγωγές.

Το ανανεωμένο European School Radio φιλοξενείται στην πλατφόρμα streaming media του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (ΠΣΔ) (www.sch.gr ) και ακούγεται μέσω της ειδικής πλατφόρμας η οποία δημιουργήθηκε για αυτό το σκοπό, στις υπηρεσίες βίντεο, Εκπαιδευτικά Κανάλια (http://vod.sch.gr/video/iptv/1274). Ακόμη συνεργάζεται με τηνΕκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση (http://www.edutv.gr/) και την πλατφόρμά i-create, με στόχο κοινές εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δράσεις και τη δημιουργία μιας κεντρικής υπηρεσίας ραδιοφώνου μέσω του ΠΣΔ.

Στο μαθητικό ραδιόφωνο θα ακούγονται μουσικές επιλογές των μαθητών όλων των συμμετεχόντων σχολείων 24 ώρες και 7 ημέρες και θα περιλαμβάνει παραγωγές των μαθητών σε θεματολογία επιλογής τους (πολιτιστικά, περιβαλλοντικά, αθλητικά, τεχνολογία κλπ). Την ευθύνη για την ποιότητα και το περιεχόμενο των εκπομπών θα έχει η συντονιστική ομάδα του ραδιοφώνου που θα αποτελείται από μαθητές, καθηγητές και διευθυντές των συμμετεχόντων σχολείων και θα υπακούει σε καταστατικές διατάξεις οι οποίες συνάδουν με τη φιλοσοφία του Μαθητικού Ραδιοφώνου.

Τα σχολεία τα οποία εκδήλωσαν ενδιαφέρον και συμμετέχουν με παραγωγές τους στο European School Radio σε αυτή τη φάση της λειτουργίας του είναι:
● Μουσικό Σχολείο Ρόδου
● Μουσικό Σχολείο Κατερίνης
● 1ο Πειραματικό Λύκειο Αθήνας – Γεννάδειο
● 9ο Γυμνάσιο Πειραιά
● ΕΠΑ.Λ Βασιλικών Θεσσαλονίκης
● Γυμνάσιο Σ.Σ.Μουριών Κιλκίς
● Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Καπαρελλίου Βοιωτίας
● 2ο Δημοτικό Σχολείο Παλλήνης Αττικής
● 5ο Γυμνάσιο Ξάνθης

Το Γυμνάσιο και Γενικό Λύκειο Καμπάνη Κιλκίς είναι το συντονιστικό σχολείο το οποίο με τους εκπαιδευτικούς Γιαγκούλη Νίκο, Γενιτζέ Νότη, Βαφειάδη Τάσο, την υποστήριξη των Διευθυντών των δυο σχολείων Σάκη Αλατζόγλου και Γιάννη Παπαδάκη και την Χατζηκαμάρη Παναγιώτα του Γυμνασίου Σ.Σ.Μουριών, προωθεί την δράση και συντονίζει τις δραστηριότητες των ομάδων του μαθητικού ραδιοφώνου.

Το Μαθητικό Διαδικτυακό Ραδιόφωνο – European School Radio φιλοδοξεί να αποτελέσει δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των μελών της σχολικής κοινότητας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και να προβάλλει τη δημιουργικότητα και το δυναμικό της.Το Μαθητικό Διαδικτυακό Ραδιόφωνο φιλοδοξεί να αναδείξει την κρυμμένη πλευρά του σχολείου και να ασκήσει τα μέλη του στη συμμετοχική διαδικασία.

Ακούστε το Μαθητικό Διαδικτυακό Ραδιόφωνο, συμμετέχετε στο Μαθητικό Διαδικτυακό Ραδιόφωνο. Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο και η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση, σας προσκαλούν να στηρίξετε συμμετέχοντας στο πρώτο Μαθητικό Διαδικτυακό Ραδιόφωνο, European School Radio.Συντονιστείτε στην διαδικτυακή “συχνότητα” του European School Radio την Δευτέρα 19/12/2011 και δώστε το παρόν στην επίσημη έναρξη του νέου προγράμματος του Μαθητικού Διαδικτυακού Ραδιοφώνου:

http://esradio.mysch.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση esradio@sch.gr

Με τιμή
Η συντονιστική ομάδα του European School Radio

Παιδαγωγική αξιοποίηση: Ένα μικρόφωνο 30€ που απομονώνει τους εξωτερικούς θορύβους, ένα ελεύθερο λογισμικό επεξεργασίας ήχου, το audacity, μπόλικο κέφι και είμαστε στον αέρα. Το ραδιόφωνο μας φέρνει πιο κοντά, μας αναγκάζει να συζητήσουμε για μουσική, βιβλία, θεατρικές παραστάσεις και ότι άλλο μας απασχολεί, μας ενώνει και σκορπίζει τις φωνές μας σε όλο τον πλανήτη. Καλό «ταξίδι» σε όλους τους ραδιοφωνατζήδες…

Advertisements
Περί

Just another boring teacher

Αναρτήθηκε στις "αχρηστάκια", Καινοτόμες δράσεις, Καλά νέα, Πρωτοβουλίες
2 comments on “Μαθητικό δικτυακό ραδιόφωνο, (EUROPEAN SCHOOL RADIO)
 1. Ο/Η annakp λέει:

  Η ιδέα είναι υπέροχη ..μα η υλοποίησή της δυο φορές καλύτερη.. ξέρω κάποιους που το ξεκίνησαν στο παρελθόν .. Τώρα όμως έχουν ωριμάσει αυτές οι έρημες οι ‘συνθήκες’ κ η προσπάθεια δείχνει να εκτιμάται από πολλούς με εμφανή δυναμική… Μακάρι!
  Μπράβο μεγάλο σε όλα τα παιδιά κ τους καθηγητές τους.. θερμές ευχές για Συνέχεια..

 2. Ο/Η notisy λέει:

  Εκ μέρους του European School Radio, σας ευχαριστούμε πολύ για τη δημοσίευση και για τα καλά σας λόγια.
  Πριν μια ώρα ξεκινήσαμε το όμορφό μας ταξίδι και είμαστε ενθουσιασμένοι
  Θα είμαστε εδώ για οτιδήποτε χρειαστείτε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Εισάγετε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση και θα λαμβάνετε ειδοποίηση όταν αναρτώνται νέα άρθρα.

Μαζί με 965 ακόμα followers

Κελαηδίσματα
Επενδύσεις
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
Δεκέμβριος 2011
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Νοέ.   Ιαν. »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
ΑΡΧΕΙΟ
Κατηγορίες
Feedburner
Blog Stats
 • 364,028 hits
Αρέσει σε %d bloggers: