Tο be e-secure (να είστε ασφαλείς) συμβουλεύει τους γονείς πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Το καινούργιο smart phone του παιδιού σου μπορεί να είναι ένα … δηλητηριασμένο δώρο.

Ενημερώνουμε τους γονείς για τους κινδύνους  και «τα μέτρα ασφάλειας» που σχετίζονται με τα μηχανήματα που έχουν  πρόσβαση στο διαδίκτυο και  μπορεί να αποκτήσουν τα παιδιά στις γιορτές. Πολλά παιδιά θα λάβουν το πρώτο τους υπολογιστή ή Smart phone (κινητό τηλέφωνο), ή παιχνιδομηχανή*, ή άλλη φορητή συσκευή π.χ. παιχνιδιών. Στις μέρες μας  πολλά από αυτά έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Για πολλά παιδιά θα είναι η πρώτη φορά που θα έχουν προσωπική συσκευή με πρόσβαση στο διαδίκτυο, και μερικές φορές οι γονείς τους δεν το γνωρίζουν καν. Για αυτό το λόγω το be e-secure έχει ξεκινήσει μία ειδική μίνι εκστρατεία στο δικτυακό του Portal κυρίως για τους γονείς.

Για τα παιδιά, το διαδίκτυο είναι ένα δυνατό μέσο, που τους προσφέρει πρόσβαση σε άπειρες πηγές πληροφοριών και επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων σε όλη τη γη. Είναι όμως μέγιστης σημασίας να προετοιμάζονται τα παιδιά για την χρήση όλων αυτών τον μη φιλτραρισμένων πληροφοριών, να μαθαίνουν για τους πιθανούς κινδύνους και να σεβαστούν μερικούς κανόνες όταν επικοινωνούν με άλλους συνδεδεμένες χρηστές. Τα παιχνίδια, το Chat και το σερφάρισμα στο διαδίκτυο είναι μέρος της καθημερινής ζωής των παιδιών. Όμως, παρ’ όλες τις συχνά εκπληκτικά αναπτυγμένες τεχνολογικές τους δεξιότητες, τα παιδιά δεν μπορούνε πάντα να έχουν κρίση ή να καταλαβαίνουν την πραγματικότητα που κρύβεται πίσω από το περιεχόμενο και τις επαφές στο διαδίκτυο.

Αναπτύσσω δεξιότητες στα μέσα, μένω ενήμερος.

Česky: Logo Facebooku English: Facebook logo E...

Οι δεξιότητες στα μέσα είναι από τα κυριότερα θέματα  που πρέπει να αναπτυχθούν στα παιδιά αλλά και στους γονείς. Τα παιδιά πρέπει να εκπαιδευτούν επάνω στους πιθανούς κινδύνους του διαδικτύου και να μάθουν να χρησιμοποιούν αυτές τις νέες τεχνολογίες με υπευθυνότητα. Και οι γονείς εν τω μεταξύ πρέπει να ενημερώνονται για τις εξελίξεις στον τομέα της τεχνολογίας για να είναι σε θέση να καταλάβουν καλύτερα πώς να χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα και τα μηχανήματα με πρόσβαση στο διαδίκτυο τα παιδιά τους .

Δεν είναι απλά ένα παιχνίδι, εάν έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο.

English: PSP Go

Εάν και είναι φανερό ότι κάποια μηχανήματα είναι φτιαγμένα κατά κύριο λόγο για να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, όπως  οι υπολογιστές οι σταθερές και οι φορητές τα tablets και τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα, υπάρχουν αλλά μηχανηματάκια τα οποία μπορούν να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο με λιγότερο φανερό τρόπο. Πολλοί γονείς μπορεί να μην γνωρίζουν ότι η καινούργια παιχνιδομηχανή είναι στη πραγματικότητα ένας πλήρες υπολογιστής με έναν ενσωματωμένο δικτυακό browser. Ακόμα και οι φορητές παιχνιδομηχανές έχουν ασύρματες δικτυακές δυνατότητες και μπορούν να συνδεθούν με το διαδίκτυο.

Είναι επομένως σημαντικό οι γονείς να ενημερώνονται για τις τεχνικές δυνατότητες αυτών των «παιχνιδιών» τα οποία είναι στη πραγματικότητα αληθινές υπολογιστές. Οι γονείς θα πρέπει πάντα να διαβάζουν το εγχειρίδιο χρήσης και να βρίσκονται δίπλα στα παιδιά όταν πρωτοχρησιμοποιούν το νέο εξοπλισμό. Μερικά τέτοια μηχανήματα επιτρέπουν στους γονείς να περιορίσουν την πρόσβαση στο διαδίκτυο με τη χρήση μιας συνθηματικής λέξης. Μερικά συμπεριλαμβάνουν ακόμη και λογισμικό που μπορεί να φιλτράρει – με σχετική επιτυχία-τη  πρόσβαση σε υλικό που μπορεί να μην είναι κατάλληλο για παιδιά.

Wireless Router

Άλλη μια σημαντική πτυχή είναι η ασύρματη πρόσβαση στο σπίτι. Οι ασύρματες δικτυώσεις πρέπει πάντα να προστατεύονται με κωδικό, και να επιτρέπουν μόνο την ελεγχόμενη πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω οποιουδήποτε μηχανήματος που συνδέεται με αυτό. Μερικά routers επιτρέπουν ακόμη και να εμποδίζονται μερικά συγκεκριμένα μηχανήματα, που αναγνωρίζονται από μια λεγόμενη MAC διεύθυνση- και έτσι υπάρχει έναν τρόπο να εμποδίζονται μερικά μηχανήματα ενώ σε άλλα να επιτρέπεται η πρόσβαση.

Στη περίπτωση των μηχανημάτων με δυνατότητα 3G, είναι πιο δύσκολο να ελεγχθεί η πρόσβαση στο διαδίκτυο. Στα μικρότερα παιδιά δεν θα πρέπει να επιτρέπεται η χρήση τέτοιων μηχανημάτων.

Μην αφήνετε μόνα τους τα παιδιά σας!

Δεν πρέπει ποτέ τα παιδιά να τα αφήνουμε μόνα τους με τις καινούργιες τεχνολογίες,  εάν και είναι δελεαστικό να εκμεταλλευόμαστε τις «ηλεκτρονικές νταντάδες» όπως  τις

Palm TX

παιχνιδομηχανές, τα  PDA η τους υπολογιστές. Τα παιδιά έχουν ανάγκη από την προσοχή μας, την υποστήριξη και ίσως την βοήθεια μας για να χρησιμοποιήσουν το διαδίκτυο. Έτσι δεν συνιστάται η εγκατάσταση ενός υπολογιστή, μιας παιχνιδομηχανής ή μιας τηλεοράσεως σε παιδικό δωμάτιο.

Όπως και να έχει, είναι ανάγκη  να εξηγήσουμε στα παιδιά ότι η χρήση τεχνολογικών δώρων συνεπάγονται ορισμένους όρους. Ένας τρόπος να το πετύχουμε είναι να ορίσουμε μερικούς κανόνες  μαζί με το παιδί.

Συνιστώμενοι κανόνες συμπεριφοράς για τα παιδιά που μπαίνουν στο διαδίκτυο είναι:

 • ‘Όταν δεν είμαι σίγουρος/η εάν έχω το δικαίωμα να μπω σε συγκεκριμένο δικτυακό τόπο, ρωτώ την μαμά η τον μπαμπά.
 • Αυτά που κάνω στο διαδίκτυο με τον υπολογιστή μου η το κινητό τηλέφωνό μου δεν θα πρέπει με κανέναν τρόπο να επηρεάζουν άλλους. Επίσης, δεν θα βοηθήσω άλλον/η να βλάψει τρίτους.
 • Φέρομαι με σεβασμό και ευγένεια στο διαδίκτυο.
 • Δεν αποκαλύπτω ποτέ προσωπικές πληροφορίες στο διαδίκτυο. Δεν δίνω το όνομά μου, την ηλικία μου, την διεύθυνσή μου, το αριθμό τηλέφωνό μου, το κωδικό μου η την ηλεκτρονική μου διεύθυνση (email). Δεν δημοσιοποιώ φωτογραφίες ούτε του εαυτού μου ούτε κανενός άλλου στο διαδίκτυο, ούτε στο Προφίλ του Facebook ούτε στη σελίδα μου (homepage).
 • Πριν πατήσω κάποιο σύνδεσμο ή φωτογραφία σκέφτομαι τις πιθανές επιπτώσεις.
 • Προσπαθώ να αντιμετωπίζω τις πληροφορίες στο διαδίκτυο κριτικά.
 • Προστατεύομαι με τεχνικά μέσα: περιορισμένη πρόσβαση, κωδικούς, αναβάθμιση λογισμικού, αναβάθμιση αντί- ιίκων προγραμμάτων, τείχος προστασίας (firewall) και spy ware.
 • Εάν αισθάνομαι ότι έχω πρόβλημα ή κάτι μου προκαλεί κάποιο άσχημο συναίσθημα, ρωτώ την μαμά η τον μπαμπά.
 • Προσπαθώ να επισκέπτομαι μόνο τους δικτυακούς τόπους που μου έχει προτείνει  ο δάσκαλος στη τάξη ή με όποιους συμφωνούν η μαμά και ο μπαμπάς.
 • Σέβομαι το χρόνο χρήσης του διαδικτύου ή/ της παιχνιδομηχανής που έχει συμφωνηθεί με την μαμά η τον μπαμπά.

Αυτοί οι κανόνες δεν έχουν σκοπό να θέσουν τα παιδιά υπό συνεχή παρακολούθηση ούτε να τα περιορίσουν με αυστηρές απαγορεύσεις. Μια τέτοια προσέγγιση θα είχε αντίθετα αποτελέσματα και θα ήταν πηγή απογοήτευσης στα παιδιά, ίσως ωθώντας τα να παρακάμψουν τέτοιους κανόνες.

Εάν χρησιμοποιούμε ΗΥ στο σπίτι, είναι επίσης σημαντικό να αναβαθμίζουμε τακτικά τα τεχνικά μέσα ασφαλείας του. Η τακτική αναβάθμιση του συστήματος λειτουργίας και του λογισμικού και  η εγκατάσταση ενός αντί-ιικού προγράμματος είναι μέγιστης σημασίας. Ο δικτυακός τόπος του be e-secure συμπεριλαμβάνει ένα οδηγό με τις καλύτερες πρακτικές  για την ουσιώδη ασφάλεια οι οποίες θα πρέπει να υιοθετηθούν από τους γονείς στον δικό τους υπολογιστή όπως και σε εκείνο που χρησιμοποιούν τα παιδιά. Το λεγόμενο λογισμικό «γονικού ελέγχου», που επιτρέπει φιλτράρισμα του διαδικτύου, είναι σίγουρα μια εναλλακτική λύση αλλά η εγκατάσταση και συντήρησή του συχνά απαιτεί αρκετό χρόνο. Επιπλέον, τα φίλτρα μπορούν μερικές φορές να παρακάμπτονται εύκολα από τα παιδιά.

παιχνιδομηχανή* =  xbox live, playstation, wii, κονσόλες ηλεκτρονικών παιχνιδιών με δυνατότητα διασύνδεσης στο διαδίκτυο.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ελένη για τη μετάφραση.

Περί

Just another boring teacher

Αναρτήθηκε στις "αχρηστάκια", insafe, Ασφάλεια, Safer Internet
3 comments on “Tο be e-secure (να είστε ασφαλείς) συμβουλεύει τους γονείς πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Εισάγετε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση και θα λαμβάνετε ειδοποίηση όταν αναρτώνται νέα άρθρα.

Μαζί με 966 ακόμα followers

Κελαηδίσματα
Επενδύσεις
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
Δεκέμβριος 2011
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
ΑΡΧΕΙΟ
Κατηγορίες
Feedburner
Blog Stats
 • 389.178 hits
Αρέσει σε %d bloggers: