Τα podcasts στην εκπαίδευση και όχι μόνο…


Τη χρονιά που μας πέρασε ασχοληθήκαμε για 2-3 μέρες με διαφημίσεις. Την 1η μέρα οι μαθητές οργάνωσαν τις ομάδες τους και έγραψαν το σενάριο της διαφήμισης τους, τη 2η μέρα κάναμε τα γυρίσματα και τις διορθώσεις και την 3η μέρα τραβήξαμε όσες διαφημίσεις είχαν ανάγκη διορθώσεων (3 από τις 6). Σημαντική βοήθεια πρόσφερε η συνάδελφος της θεατρικής παιδείας και για την ακρίβεια ήταν η μία και μοναδική φορά που συνεργαστήκαμε παρόλο που είχαμε αρκετές αφορμές και ιδιαίτερα με τις διαπροσωπικές σχέσεις και τη συναισθηματική αγωγή.

Οι λήψεις έγιναν από τους μαθητές και το μεγαλύτερο μέρος της επεξεργασίας των βίντεο έγινε από εμένα… Παρακολούθησα με ενδιαφέρον τις ενδοομαδικές και διομαδικές συζητήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του project. Μετά τις πρώτες ενστάσεις και την ανάληψη ρόλων οι μαθητές σχεδίασαν το project τους, το χώρισαν σε σκηνές και μετά σε λήψεις. Η καθηγήτρια της θεατρικής παιδείας συζήτησε μαζί τους το περιεχόμενο των διαφημίσεων ανέδειξε τα προβληματικά σημεία π.χ. δεν μπορείς να διαφημίζεις την ίδια στιγμή τα παπούτσια που βάζουν γκολ και τα γάντια που δεν αφήνουν την μπάλα να περάσει τη γραμμή του τέρματος.

Σε ένα απόλυτα παιδαγωγικά ορθό και δημοκρατικό περιβάλλον η μία ομάδα διόρθωνε και βελτίωνε τις διαφημίσεις των άλλων ομάδων και τους ενθάρρυνε. Τα αποτελέσματα τούς ενθουσίασαν και καλύτερη διαφήμιση αναδείχτηκε παμψηφεί «τα κοτόπουλα Γιαννίκος» μια διαφήμιση που δημιούργησαν 3 μαθητές με προβληματική συμπεριφορά και οι 2 από αυτούς με χαμηλή σχολική επίδοση. Στο τέλος ο κάθε μαθητής πήρε ένα DVD  με τις παραγωγές τους.

Άξιζε τον κόπο; (Αντί για παιδαγωγική αξιοποίηση): Μάλλον ναι. Οι μαθητές ανέδειξαν τα projects και τις φυσικές επιστήμες σαν τα μαθήματα που απόλαυσαν. Οι περισσότεροι γονείς, στη γιορτή του τέλους, ήρθαν και σχολίασαν θετικά τις παραγωγές των παιδιών τους χωρίς να είναι σε θέση όμως να εκτιμήσουν, ή έστω να διατυπώσουν σχόλια για, την πολυεπίπεδη εκπαίδευση που έλαβαν τα παιδιά τους. Οι περισσότεροι στάθηκαν στο ψυχαγωγικό κομμάτι τους. Φυσικά αφιέρωσα αρκετές ώρες για να επεξεργαστώ την τελική μορφή των video και να τα προετοιμάσω για να τα συμπεριλάβω σε ένα DVD.

Για όλους αυτούς τους λόγους και κυρίως για την απόλαυση των μαθητών σας συνιστώ τα podcasts. Μικρότερες οι τεχνολογικές απαιτήσεις: 1 μικρόφωνο κόστους έως 40 €, το audacity ελεύθερο πρόγραμμα επεξεργασίας ήχου και άφθονος δικτυακό χώρο που μας προσφέρει το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο είτε με τη μορφή ιστολογίου είτε με τη μορφή δικτυακού τόπου. Η θεματογραφία τους μπορεί να αντληθεί από το σύνολο των γνωστικών αντικειμένων μίας τάξης και μπορεί να ενταχθεί ως δραστηριότητα στις ώρες της «Ευέλικτης ζώνης». Και οι μαθητές γίνονται συνδημιουργοί… απλά. Ας μη πάρουμε το βραβείο Νόμπελ αλλά θα μας θυμούνται επειδή εκτός από φυλλάδια κάναμε, πού και πού, και κάτι άλλο…

Περί

Just another boring teacher

Αναρτήθηκε στις "αχρηστάκια", Podcast, Project
2 comments on “Τα podcasts στην εκπαίδευση και όχι μόνο…
  1. Ο/Η eirinik λέει:

    Σωτήρη ,μου άρεσε πολύ η ιδέα σου…κάποτε (προ ΤΠΕ εποχής) είχα περιοριστεί στο σενάριο της διαφήμισης , στο σλόγκαν και στην αφίσα( με χρώματα ,χαρτόνια και πολλή φαντασία). Αν το έκανα τώρα , θα κάναμε την αφίσα χρησιμοποιώντας κάποιο εργαλείο ( πιθανόν http://bighugelabs.com/motivator.php ή http://www.aviary.com/ ….ή χρησιμοποιώντας απλά ένα λογισμικό ζωγραφικής…) Πιστεύω το video είναι ένα ακόμα στοιχείο που τραβά το ενδιαφέρον των μαθητών, ιδιαιτέρως όσων δεν τα καταφέρνουν στη »παραδοσιακή » διδασκαλία. Η ανάρτηση όλης της προσπάθειας αλλά και του τελικού αποτελέσματος στο μαθητικό ιστολόγιο ίσως λειτουργεί ως κίνητρο (απαραίτητο) .
    Τέλος θα ήθελα να σε ρωτήσω αν πέρα από το DVD αναρτήσατε κάπου τη δουλειά σας….
    Ευχαριστώ!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Εισάγετε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση και θα λαμβάνετε ειδοποίηση όταν αναρτώνται νέα άρθρα.

Μαζί με 967 ακόμα followers

Κελαηδίσματα
Επενδύσεις
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
Αύγουστος 2011
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
ΑΡΧΕΙΟ
Κατηγορίες
Feedburner
Blog Stats
  • 380.747 hits
Αρέσει σε %d bloggers: