17 χρόνια … απουσίας

Δεκαεπτά χρόνια χωρίς το Μάνο Χατζηδάκι και είναι πάλι τα δικά του λόγια που ταιριάζουν καλύτερα για να περιγράψουν την προσωπικότητα και το έργο του:

«Δεν είναι το τραγούδι μου απλοϊκό κι ευχάριστο σαν το τενεκεδένιο σήμα μιας πολιτικής παράταξης ή ενός αθλητικού συλλόγου. Δεν κολακεύει τις συνήθειές σας ούτε και διασκεδάζει την αμηχανία σας, την οικογενειακή σας πλήξη ή την ερωτική σας ανεπάρκεια. Δεν είναι το τραγούδι μου μονόφωνη αρτηρία ούτε μια πολυφωνική και λαϊκή υστερία. Είναι μια μυστική πηγή, μια στάση πρέπουσα και ηθική απέναντι στα ψεύδη του καιρού μας, ένα παιχνίδι ευφάνταστο μ’ απρόβλεπτους κανόνες, μια μελωδία απρόσμενη που γίνεται δική σας, δεμένη αδιάσπαστα με άφθαρτες λέξεις ποιητικές και ξαναγεννημένες…».

Via


«Από το ’75 αρχίζει μια διάσημη εποχή μου που θα την λέγαμε, για να την ξεχωρίσουμε, υπαλληλική, που μ’ έκανε ιδιαίτερα γνωστό σ’ ένα μεγάλο και απληροφόρητο κοινό, βεβαίως ελληνικό, σαν άσπονδο εχθρό της ελληνικής μουσικής, των Ελλήνων μουσικών και της εξίσου ελληνικής κουλτούρας. Μέσα σ’ αυτή την περίοδο και ύστερα από ένα ανεπιτυχές έμφραγμα στην καρδιά, προσπάθησα πάλι, ανεπιτυχώς είναι αλήθεια, να πραγματοποιήσω τις ακριβές καφενειακές μου ιδέες πότε στην ΕΡΤ και πότε στο Υπουργείο Πολιτισμού, εννοώντας να επιβάλω τις απόψεις μου με δημοκρατικές διαδικασίες. Και οι δύο όμως τούτοι οργανισμοί σαθροί και διαβρωμένοι από τη γέννησή τους κατάφεραν να αντισταθούν επιτυχώς και, καθώς λεν, να με νικήσουν «κατά κράτος». Παρ’ όλα αυτά, μέσα σε τούτον τον καιρό γεννήθηκε το Τρίτο κι επιβλήθηκε στη χώρα».

Στα ευαίσθητα λυκειακά χρόνια ανακάλυψα τον κ. Χατζιδάκι. Πηγαίναμε φροντιστήριο, στο Παιδεία αν θυμάμαι καλά, και συγκροτήσαμε ένα τμήμα οι μαθητές από το ίδιο σχολείο. Πού να ήξεραν… Απαιτήσαμε το διάλειμμα να συγχρονισθεί με την εκπομπή του Τρίτου προγράμματος «Εδώ Λιλιπούπολη» μια και στο σχολείο είχαν απορρίψει την παράλογη απαίτηση. Τι να κάνουν;; Ευθυγράμμισαν το διάλειμμα και τη διάρκεια του με τη Λιλιπούπολη.

Πολλά χρόνια αργότερα σε ένα γραφείο ένα εκνευριστικός τύπος επέμενε ότι κάπου με ήξερε…μια και το συγκεκριμένο μέρος της μνήμης μου έχει κάνει reset πολλές φορές, τον απέφευγα. Αναγκάστηκα να πάω στο γραφείο του, ήταν μια υπέροχη ανοιξιάτικη μέρα και η διάθεση μου ήταν εναρμονισμένη με τη φύση, και πριν καν του πω καλημέρα ακουγόταν από το άθλιο ραδιοφωνάκι του ένα τραγούδι του Μάνου. Προφανώς οι νεύρωνες και των δύο αντέδρασαν παρόμοια και ένα χαμόγελο άνθισε (είπαμε άνοιξη!!!) και στους δυο μας. Αυτόματα είπαμε τη μαγική λέξη… Ανάβρυτα. Ένα σχολείο, μία ομάδα μαθητών χαρακτηρίστηκε από τη μουσική του.

Αποφάσισα να γίνω δάσκαλος γιατί σε κανένα σχολείο δεν πέρασα καλά. Πάντοτε μιλούσα με τα χειρότερα λόγια για όλα τα σχολεία που πέρασα, άλλωστε είναι φανερό ότι δεν μου πάει η βιομηχανική εκπαίδευση. Οι μαθητικές κοινότητες στα Ανάβρυτα μου  χάρισαν μεγάλες αγάπες, όπως κινηματογράφο, θέατρο, ελληνική μουσική, ελληνική λογοτεχνία.

17 χρόνια χωρίς το Μάνο και μας έχει χαρίσει μία εξαιρετική δισκογραφία κι αν πέσετε πάνω στους μονολόγους του στο Τρίτο όπου διατύπωνε τις σκέψεις του, σαν χρονογράφημα, θα δείτε ότι αυτά που τον κατέτρωγαν είναι αυτά που μας έφεραν στη σημερινή ευχάριστη θέση.

Περί

Just another boring teacher

Αναρτήθηκε στις Ψηφιακές αφηγήσεις, Ψηφιακές μεταδόσεις, youtube
One comment on “17 χρόνια … απουσίας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Εισάγετε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση και θα λαμβάνετε ειδοποίηση όταν αναρτώνται νέα άρθρα.

Μαζί με 966 ακόμα followers

Κελαηδίσματα
Επενδύσεις
  • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
Ιουνίου 2011
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
ΑΡΧΕΙΟ
Κατηγορίες
Feedburner
Blog Stats
  • 394.105 hits
Αρέσει σε %d bloggers: