Δημιουργώ παιχνίδια στο Scratch

Στο πολύ καλό επιστημονικό κοινωνικό δίκτυο Η Logo στην εκπαίδευση: Μια κοινότητα πρακτικής και μάθησης σε μία συζήτηση στην ομάδα για τις εφαρμογές του SCRATCH στη διδασκαλία της Πληροφορικής ανακάλυψα ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο.

Το βιβλίο «Δημιουργώ παιχνίδια στο Scratch» δημιουργήθηκε στα πλαίσια του μαθήματος «Διδακτική της Πληροφορικής ΙΙ» που πραγματοποιήθηκε στο εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2009-2010, στο τμήμα Μηχανικών Η/Υ, Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών, του πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Οι φοιτητές ανέλαβαν πρωταγωνιστικό ρόλο στη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού προϊόντος που ελπίζουμε ότι θα είναι χρήσιμο στην εκπαιδευτική κοινότητα και ίσως ωθήσει αρκετούς μαθητές να μυηθούν στο κόσμο του προγραμματισμού από μια μοναδική σκοπιά, αυτή του Scratch.

Ένα πολύ ενδιαφέρον σημείο της παρούσας έκδοσης βρίσκεται στο ότι χορηγείται με άδεια CC Creative Commons.

Συμφωνήσαμε ότι η διδασκαλία πρέπει να ενσωματώνει την προσωπική επιστημολογική θεώρηση του κάθε δασκάλου, τις δικές του διδακτικές προσεγγίσεις αλλά και τις ιδιαίτερες συνθήκες που αφορούν τους μαθητές του, και για τους λόγους αυτούς το βιβλίο αυτό διανέμεται στο διαδίκτυο με άδεια (cc) Creative Commons. Μπορείτε, δηλαδή, να δημιουργήσετε και να διανείμετε τις δικές σας εκδοχές του βιβλίου, με διαφορετικά κεφάλαια, διαφορετικά παραδείγματα, διαφορετικές περιγραφές. Με μεγάλη μας χαρά θα φιλοξενήσουμε στον ιστοχώρο του βιβλίου μας, τα δικά σας δημιουργήματα.

Θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι ως πρώτη προσπάθεια χαρακτηρίζεται από αρκετές αδυναμίες. Ελπίζουμε να υπάρχει επόμενη και να γίνει και με τη δική σας συμμετοχή!

Για να δημιουργηθεί το βιβλίο η συγγραφική ομάδα συνεργάστηκε με ένα κατεξοχήν συνεργατικό εργαλείο το wiki.

Πως όμως φτάσαμε στο τελικό αποτέλεσμα; Συνεργαστήκαμε σε μια πλατφόρμα Wiki για να δημιουργήσουμε το παρόν σύγγραμμα και επιπλέον συνοδευτικό μαθησιακό υλικό. Χρειάστηκαν, όμως:
** 86595 επισκέψεις στο Wiki!
** 664 μηνύματα συζητήσεων!
** 3358 ενημερώσεις ιστοσελίδων!
** 17 ομάδες
** 1 συντονιστής
** μεράκι

Σε διάστημα 4 μηνών προετοιμάστηκε η πρώτη έκδοση του βιβλίου, ενώ για αρκετές εβδομάδες μετά, το υλικό μελετήθηκε προσεκτικά για να διορθωθούν λάθη, να βελτιωθούν οι περιγραφές και οι εικόνες, και να δημιουργηθεί η τελική φόρμα του κειμένου. Το βιβλίο συνοδεύεται από τα αρχεία των παραδειγμάτων, παρουσιάσεις, screencasts, σχετικούς πόρους, κτλ. που μπορείτε να βρείτε στον ιστοχώρο μας

Καλή μελέτη

Μπορείτε να αποθηκεύσετε τοπικά το βιβλίο σε μορφή word .doc αλλά και word.docx, adobe.pdf αλλά και να αποθηκεύσετε 80 παραδείγματα. Μπορείτε βέβαια να το μελετήσετε διαδικτυακά σε html.

Η συγγραφική ομάδα: Αλεξοπούλου Γ., Ανδρονικίδης Α., Αποστολίδης Λ., Ασβεστόπουλος Β.-Α., Βαζάκας Α., Βουμβουράκης Ε., Γαληνός Δ., Γεωργίου Δ., Γιάκας Α., Γούσης Μ., Γρηγορόπουλος Α., Δημακόπουλος Θ., Ευθυμιάδης Δ., Ιακώβου Α., Καζάνης Κ., Καϊσίδης Β., Καλλίκης Μ., Καλογήρου Χ., Καματσέλου Β., Καραβασίλης Α., Καραμήτρου Ε. Καραμπέρης Σ., Καρνιαβούρας Γ., Κατσαρού Φ., Κατσιγιαννάκης Ε., Κεχαγιάς Σ., Κοσμανός Δ., Κότσιρα Μ., Κούλελη Μ., Κουμής Μ., Κούρφαλη Α., Κρόκου Γ., Κωνσταντινίδου Θ., Λαρίσης Ν., Λέκκας Κ., Μανιάτη Ο., Μεϊκόπουλος Ο.-Ι., Μήττας Α., Μιτσιγιώργης Π., Μπαλάση Π., Μπέσσας Κ., Νάκος Β., Νασιάκου Α., Νασόπουλος Γ., Νόνα Μ., Παλιαρούτης Γ.-Ι., Πάλλας Γ., Παπαδάκης Ι., Παπαδόπουλος Δ., Παπακωνσταντίνου Α., Πλωμαρίτου Κ., Πουλαράκης Κ., Προδρόμου Μ., Ροδίτη Α., Ρουμελιώτου Κ., Σκορδίλης Ε., Σπανάκης Ι., Σπέντζας Θ., Τζεβελεκίδης Κ., Τζήκας Ι., Τολίκας Γ., Τοπαλούδης Α., Τσακμαλής Κ., Τσιρογιάννη-κουλουμπρίδου Ι., Τζουμάνης Π., Χαλκιάς Π., Χασακός Σ., Χατζηνώτας Γ., Ψάλτης Α.

Ο συντονιστής: Γ. Παλαιγεωργίου

Περί

Just another boring teacher

Tagged with:
Αναρτήθηκε στις Εθνοτεχνολογία, Εκπαίδευση, Καινοτόμες δράσεις, Καλά νέα, Πληροφορική, Ψηφιακός γραμματισμός, Scratch
One comment on “Δημιουργώ παιχνίδια στο Scratch
  1. Ο/Η HarMak λέει:

    Ενδιαφέρον το βιβλίο για τον προγραμματισμό με Scratch.
    Ανάλογο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το Wiki για τη δημιουργία του βιβλίου.
    http://scratchplay.wikispaces.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Εισάγετε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση και θα λαμβάνετε ειδοποίηση όταν αναρτώνται νέα άρθρα.

Μαζί με 965 ακόμα followers

Κελαηδίσματα
Επενδύσεις
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
Φεβρουαρίου 2011
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28  
ΑΡΧΕΙΟ
Κατηγορίες
Feedburner
Blog Stats
  • 392.684 hits
Αρέσει σε %d bloggers: