Στις συζητήσεις επιμορφωτών Β’ Επιπέδου αναρτήθηκε η παρακάτω ανακοίνωση του Γιάννη Σαλονικίδη. Την τροποποίησα και την αναδημοσιεύω «άνευ αδείας» μια και πρωτοχρονιά σήμερα κι ας ξεκινήσουμε με κάτι πολύ θετικό.
Στη διεύθυνση http://webquest.gr/ δημιούργησαν οι συνάδελφοι Θωμάς Αγοραστούδης και Γιάννης Σαλονικίδης έναν δικτυακό τόπο αφιερωμένο στις ιστοεξερευνήσεις (webquests).
Λειτουργίες
1. Δυνατότητα δημιουργίας Ιστολογίου (είτε απλού είτε με πρότυπο webquest*)
2. Φόρουμ (με δυνατότητα μεταφόρτωσης αρχείων)
3. Chat και Shoutbox για τα onine μέλη.
4. Συμμετοχή σε ομάδες ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του κάθε μέλους.
Μελλοντική επέκταση: Προσθήκη Learning Managment System (LMS) – έχουμε κάποιο πρόβλημα με τη μετάφραση στα ελληνικά, η αγγλική λειτουργεί
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Η ανάπτυξη έγινε σε πλατφόρμα WordPress Multisite 3.1 με ενσωματωμένο BuddyPress 1.2.7.
Η μετάφραση στα ελληνικά τόσο της πλατφόρμας όσο και των πρόσθετων (plugins) δική μου με τη χρήση του πρόσθετου Code Style Localization και διανέμεται ελεύθερα σε όποιον τη ζητήσει.
* Προς το παρόν υπάρχουν δύο πρότυπα με έτοιμη τη δομή σελίδων μιας ιστοεξερεύνησης + οδηγίες σε κάθε σελίδα
Παραδείγματα
1ο Πρότυπο
2ο Πρότυπο
Έτοιμη Ιστοεξερεύνηση
Παιδαγωγική αξιοποίηση: Οι ιστοεξερευνήσεις αποτελούν μία πρώτης τάξης ευκαιρία για να περιηγηθούν με σχετική ασφάλεια οι μαθητές και μαθήτριες στο διαδίκτυο, να ερευνήσουν κάποιο θέμα και να καταγράψουν ηλεκτρονικά τα αποτελέσματα των ερευνών τους.
Η ποιότητα των απαντήσεων έχει άμεση σχέση με την ποιότητα των πηγών αλλά κυρίως των ερωτήσεων. Αν λοιπόν οι ερωτήσεις που τίθενται στους ερευνητές είναι κλειστές το copy paste πάει «σύννεφο». Αν είναι «ανοιχτές» τότε οι μαθητές θα αναγκαστούν να συνθέσουν απαντήσεις.
Η ενσυναίσθηση, το παίξιμο ρόλων, είναι μία εξαιρετική μαθησιακή διαδικασία και μπορεί πολύ εύκολα να γίνει μέσα από εικονικές συνεντεύξεις.
Η διευκόλυνση που παρέχεται μέσα από το webquest.gr μπορεί να ομαδοποιηθεί σε 2 μεγάλες ομάδες.
- Το ελληνικό περιβάλλον διεπαφής διευκολύνει την δημιουργία ιστοεξερευνήσεων. Είναι ιδιαίτερα εύκολο και αποδοτικό για όσους δεν βρίσκουν ιδιαίτερα φιλικό το περιβάλλον στους αγγλόφωνους σχετικούς δικτυακούς τόπους να «στήσουν» μία ιστοεξερεύνηση. Δεν χρειάζεται να γνωρίζετε html ή Frontpage, δεν χρειάζεται να έχετε τον προσωπικό δικτυακό σας χώρο για να το ανεβάσετε. Είναι πολύ απλό, σχετικά πάντα, γράφετε τα κείμενά σας, βάζετε παραπομπές, φωτογραφίες και τα δημοσιεύετε.
- Ο διαμοιρασμός. Η συγκέντρωση σε ένα δικτυακό τόπο διευκολύνει την αναζήτηση και αξιοποίηση ιστοεξερευνήσεων από περισσότερους χρήστες. Μάλιστα με την αξιοποίηση των Creative Commons γίνεται εύκολη η τροποποίηση και η χρήση προηγούμενων ιστοεξερευνήσεων, με άλλα λόγια το πραγματικό νόημα του διαδικτύου.
Καλή και δημιουργική χρονιά σε όλους.
Πολλά υποσχόμενη αυτή η προσπάθεια. Ελπίζω να αξιοποιηθεί σωστά. Μπράβο στους δημιουργούς για την προσπάθεια.
Καλή χρονιά.