Αεροφωτογραφικός άτλαντας ελληνικών τοπίων.

Το ερευνητικό πρόγραμμα αφορά στην εναλλακτική προσέγγιση, ανάλυση και τεκμηρίωση των σύγχρονων ελληνικών πολιτισμικών τοπίων. Η έρευνα ακολουθεί τις γενικές αρχές της κριτικής πολιτισμικής γεωγραφίας και ο βασικός της ερευνητικός στόχος είναι ο  προσδιορισμός και η τεκμηρίωση των πολλαπλών όψεων του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμικού τοπίου. Όπου “πολιτισμικό τοπίο» δεν είναι μόνο μια καθορισμένη ενότητα χώρου με ανθρώπινες παρεμβάσεις, αλλά και η πρόσληψή της από το βλέμμα και η συγκεκριμένη αναλυτική/ερμηνευτική προσέγγιση που επιλέγεται κάθε φορά. Η έννοια του σύγχρονου αφορά στις κοινωνικές διαδικασίες που συμβαίνουν στον ελληνικό χώρο από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι τις μέρες μας και κυρίως μετά το 1922. …
Στην έρευνα αναλύονται οι διαφορετικές εκδοχές ανάλυσης τοπίων στη γεωγραφία, οι τρόποι αναπαράστασης και ειδικότερα η σημασία των φωτογραφιών, χαρτών και κειμένων.
Η πρώτη βασική πρωτοτυπία της έρευνας είναι η συγγραφή ενός σεναρίου για το είδος των καθημερινών τοπίων που μελετήσαμε, η επιλογή των αρχικών τοπίων και η επιλογή της προσέγγισης για κάθε ένα από αυτά.
Η δεύτερη πρωτοτυπία είναι η χρήση αεροφωτογραφιών χαμηλού ορίζοντα (από το “μάτι του πουλιού”) οι οποίες, σε συνδυασμό με σύντομο κείμενο, χάρτες, επίγειες φωτογραφίες και άλλο συνοδευτικό υλικό, παρουσιάζουν συνοπτικά, αλλά κατανοητά για το ευρύτερο κοινό, τα διάφορα τοπία της χώρας.
Η τρίτη πρωτοτυπία της έρευνας είναι η παρουσίαση όλου του υλικού με τη δομή ενός ηλεκτρονικού Γεωγραφικού Άτλαντα. Ο Άτλαντας αυτός είναι δυναμικός, μπορεί να δέχεται αλλαγές ή προσθήκες στα υπάρχοντα τοπία καθώς και να εμπλουτίζεται με καινούργια, όταν αυτά μελετηθούν.
Τα πρώτα 134 τοπία που έχουν μελετηθεί από όλη την Ελλάδα και παρουσιάζονται σήμερα, δεν διεκδικούν μια στατιστική αντιπροσωπευτικότητα, εικονογραφούν όμως με επάρκεια τη σημερινή κατάσταση στη χώρα. Ανήκουν σε διαφορετικές κατηγορίες ανάλυσης, οι οποίες περιγράφονται στη Μεθοδολογία. Η έρευνα ανατέθηκε από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ι.Σ. Λάτση, διήρκεσε 2 χρόνια (2008-2010) και υλοποιήθηκε στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης & Ανθρώπινης Γεωγραφίας, Τμήμα Γεωγραφίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Ο άτλαντας έχει οργανωθεί σε 4 ενότητες
  1. Τοπία – θέσεις
  2. Τοπία σε ομάδες
  3. Τοπία – θέσεις (εμβάθυνση)
  4. Τοπία σε ενότητες (εμβάθυνση)

Μία προσπάθεια που δίνει στους κυβερνοναύτες μία ενδιαφέρουσα προσέγγιση της γεωγραφίας και διαφορετική πηγές πληροφοριών.

Παιδαγωγική αξιοποίηση: Η Ελλάδα αποτελεί αντικείμενο διδασκαλίας στην Ε’ Δημοτικού και στο αντίστοιχα στη Α’ Γυμνασίου. Πέρα από τα σενάρια που έχει ήδη ο άτλαντας μπορεί να αποτελέσει δευτερογενή πηγή πληροφοριών για project στην τάξη. Ενδεικτικά θα σας προτείνω το σενάριο της Ανθήλης στη διδασκαλία της Ιστορίας και της ενότητας της μάχης των Θερμοπυλών ως απάντηση γιατί το στενό έχει γίνει κάμπος.

Αλλά θα σας  εφιστήσω την προσοχή διότι ακολουθεί μία αυστηρά επιστημονική γλώσσα με αποτέλεσμα να καθιστά δύσκολη την κατανόηση των κειμένων από μερικούς μαθητές όπως επίσης επειδή είναι «κλειδωμένο» το κείμενο και δεν είναι εύκολη η αντιγραφή και επικόλληση ίσως δράσει ευεργετικά στους μαθητές μια και θα αναγκαστούν να κρατήσουν σημειώσεις και να παράξουν γραπτό λόγο.

Να ευχαριστήσω το σκαπανέα του διαδικτύου Παναγιώτη kiski για τον υπερσύνδεσμο που μου προώθησε.

Περί

Just another boring teacher

Αναρτήθηκε στις Γεωγραφία, Διαδικτυακές πηγές, Σύγχρονες Τεχνολογίες, Ψηφιακά αρχεία, Ψηφιακά μέσα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Εισάγετε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση και θα λαμβάνετε ειδοποίηση όταν αναρτώνται νέα άρθρα.

Μαζί με 966 ακόμα followers

Κελαηδίσματα
Επενδύσεις
  • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
Μαΐου 2010
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
ΑΡΧΕΙΟ
Κατηγορίες
Feedburner
Blog Stats
  • 394.120 hits
Αρέσει σε %d bloggers: