Eduradar: Το να μοιράζεσαι είναι …

sexy, όπως λέει και μία φίλη.

Εδώ και 2 χρόνια παρακολουθώ ένα blog το «Μιλώντας για τα πάντα» , όπως το ονόμασε ο dr Teddy, και μου κρατά συντροφιά γιατί είναι  «ζωντανό»,  διαπραγματεύεται πολλά κι ενδιαφέροντα θέματα παρμένα από την εκπαίδευση, την εκπαιδευτική επικαιρότητα, τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο κι όχι μόνο.

Τελευταία ανακοίνωσε τη δημιουργία του eduradar. Μία ενδιαφέρουσα δικτυακή υπηρεσία όπου αποδελτιώνονται ενδιαφέρουσες αναρτήσεις  και σας συνιστώ να γίνεται «αναγνώστες» του  ή ακόμα καλύτερα μέλη του.

Γιατί δημιουργήθηκε; Μα για να μοιραστούμε όσα ενδιαφέροντα ανακαλύπτουμε στο διαδίκτυο. Πόσες φορές δεν επισκεφτήκατε μία σελίδα ή ένα άρθρο που σας φάνηκε ενδιαφέρον και το στείλατε με το email στους γνωστούς σας;  Πόσες φορές δεν είδατε ένα άρθρο που προτείνει κάποιος και θα θέλατε να πείτε τη γνώμη σας; Να το σχολιάσετε. Να πείτε ότι σας άρεσε ή ότι διαφωνείτε μαζί του βρε αδερφέ μου!

Γράφεστε στο δικτυακό τόπο, μέσα από μία εύκολη διαδικασία, και μπορείτε να προτείνετε τα άρθρα που βρήκατε και θεωρείτε ότι αξίζει να τα μοιραστείτε. Μπορείτε να ψηφίσετε όσα θεωρείτε ότι έχουν κάτι περισσότερο να πουν. Με αυτό τον τρόπο της «άμεσης δημοκρατίας» δημιουργείτε μ’ία τάση. Kαι οι αναγνώστες του eduradar έχουν στα χέρια τους μία αντιεπιστημονική μεν, αλλά αξιολόγηση δε.

Μετά την πρώτη μου βόλτα στους τίτλους των άρθρων ρίχνω και μία ματιά στα άρθρα που έχουν συγκεντρώσει υψηλή βαθμολογία. Καταλαβαίνετε… ο τίτλος είναι μία καλή αρχή, αλλά δεν είναι το παν.

Παίζοντας με το google wave, «μιλήσαμε» με τον dr Teddy και σας παραθέτω τη συνομιλία μας:

1.Γκρινιάζοντας … για τα πάντα; Γιατί; Πώς θα αξιολογούσες την εμπειρία σου ως blogger? (παλαιότερα χρησιμοποιούσε αυτό τον τίτλο…)

Κατ’ αρχή το «γκρινιάζω» δεν έχει καμία σχέση με το «λαϊκίζω»…

Το blogging είναι μια πολύ όμορφη συνήθεια. Δε νιώθω ότι ανήκω σε κανένα «κίνημα» -όπως συχνά ακούγεται. Είναι μια πολύ προσωπική διαδικασία που αφορά… τα πάντα! Ένα δημόσιο ημερολόγιο (αλλά και προσωπικό) όπου εκθέτω όλα όσα με εντυπωσιάζουν, με προβληματίζουν, μ’ ενοχλούν ή με συγκινούν. Γιατί όχι, λοιπόν, να μη μοιράζομαι όλα αυτά με όσους θα ήθελαν να ξέρουν κάποια πράγματα για μένα;

Μέσω της διαδιασίας «γνώρισα» πολλούς, διάβασα ακόμη περισσότερα και χαίρομαι που το… μπλογκοχωριό δεν είναι απλά μία μόδα (χωρίς η μόδα να είναι απαραίτητα κάτι κακό…), αλλά μια ζωντανή κοινότητα που χαίρομαι που είμαι μέλος.

Τι είναι τιο Eduradar; Πώς πιστεύεις ότι θα βοηθήσει τον Έλληνα εκπαιδευτικό;

Το EduRadar είναι μια προσπάθεια συγκέντρωσης υλικού από τη σφαίρα του… «εκπαιδευτικού» κυβερνοχώρου. Με μια μικρή διαφορά…. Ο καθένας μας, λίγο ή πολύ, συναντά κάτι ενδιαφέρον στις διαδικτυακές του βόλτες. Γιατί να μην το μοιραστεί με τους άλλους όχι απλά σαν μια απλή παράθεση συνδέσμων, αλλά να το αξιολογήσει κιόλας, αν πράγματι αξίζει να το επισκεφτεί και ο άλλος. Το διαδίκτυο βρίθει από θησαυρούς, αλλά και από… σαβούρα. Γιατί να μην απομονώσουμε τη δεύτερη; Ιδίως σε ό,τι αφορά προτάσεις διδασκαλίας έχω συναντήσει πανέμορφες δημιουργίες από μερακλήδες συναδέλφους. Γιατί αυτές να μην πάρουν έναν… ¨καλό βαθμό» και να γίνουν ευρύτερα γνωστές;

Το EduRadar, αν μου επιτρέπεις, είναι κάτι πολύ καινούριο και σαφώς έχει ελλείψεις. Θα επιθυμούσα, όμως, και δυστυχώς δεν το βλέπω πολύ ν’ ακούσω παρατηρήσεις και υποδείξεις για να το κάνουμε μαζί καλύτερο. Δεν έχω σκοπό να ασχοληθώ μαζί του παραπάνω απ’ όσο κάνει ένας απλός χρήστης. Η επιτυχία του βασίζεται στη συμμετοχικότητα και πουθενά αλλού.

Ποια εργαλεία από αυτά που χρησιμοποείς θα τα συνιστούσες ανεπιφύλικτα.

Η έννοια «αγαπημένα εργαλεία» είναι πολύ υποκειμενική. Το αγαπημένο μου εργαλείο είναι το… netbook που πήρα δώρο στον εαυτό μου τα προηγούμενα Χριστούγεννα. Άλλος λατρεύει το Word, εγώ το… μισώ! Από κει και πέρα δεν μπορώ να αγνοήσω το λατρεμένο MacMini και ό,τι software έχει σχέση με την Apple. Το Pages (για επεξεργασία κειμένο) και το Keynote (για παρουσιάσεις) είναι κάτι παραπάνω από αρκετά για την τάξη, όπως φυσικά και το PowerPoint.

Για τις ιστοσελίδες μου (το σχολείο μου: http://www.lykeio-kontariotissas.gr) είναι φτιαγμένο σε Joomla, όπως και το EduRadar. Εδώ και κάποιο καιρό πειραματίζομαι αρκετά με το Moodle, αλλά έχω δρόμο ακόμη (χρόνου θέλοντος…) να «ανεβάσω» κάτι προς χρήση.

Για προσωπική, πέρα από το σχολείο, χρήση δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάτι πάρα πολύ μιας και αγαπημένο μου… βίτσιο είναι να δοκιμάζω ό,τι καινούριο προγραμματάκι συναντώ.

Και τελευταία ποια Blog θα σύστηνες να παρακολουθούν συνάδελφοι ώστε να δημιουργήσουν το προσωπικό δίκτυο μάθησης;

Και τώρα οι προτάσεις…. δύσκολα μου βάζεις μιας και είναι παραπάνω από 5. Θα σου πω, όμως, μερικά:

http://www.goutas.gr

http://nikosictedu.blogspot.com/

http://www.grafoulis.gr (αν και δεν είναι αμιγώς blog…)

http://didaskw.blogspot.com

http://users.kor.sch.gr/ptsiotakis/ (θησαυρός για το μάθημα κατεύθυνσης που κάνω στη Γ’ λυκείου)

http://alisavakis.gr/

http://salnk.eduportal.gr/

http://attackta.com/

http://ale3andro.gr/blog

Προφανώς η παραπάνω λίστα είναι ενδεικτική και δεν αφορά απαραίτητα μόνο συγκεκριμένες εκπαιδευτικές προτάσεις… Πολύ συχνά είναι θέμα… ύφους!

Σ’ ευχαριστώ για τη… «συνέντευξη» και ελπίζω (αφού βρούμε άκρη) να τα λέμε στο… κύμα (gwave)!!!

Να ευχαριστήσω τον Dr. Teddy για το χρόνο που διέθεσε και διαθέτει. Μερικές προσπάθειες όταν ξεφεύγουν από το εγώ και πάνε στο εμείς αξίζει να τις προβάλλεις.

Advertisements
Περί

Just another boring teacher

Αναρτήθηκε στις 21ος αιώνας, Bloggers, Πρωτοβουλίες
2 comments on “Eduradar: Το να μοιράζεσαι είναι …
 1. Ο/Η DrTeddy λέει:

  Ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία και για τα καλά λόγια. Για τη βελτίωση της εκπαίδευσης όλα ξεκινούν από εμάς τους εκπαιδευτικούς, δεν πρέπει να περιμένουμε τίποτα από ιθύνοντες και γραφειοκράτες παρατρεχάμενους.

  Ίσως το eduradar.gr «φιλοδοξεί» να ξεκινήσει ένα είδος… αυτοξιολόγησης του χώρου μας!! Μόνο που η επιτυχία των συμμετοχικών ιστοσελίδων βασίζεται στη… συμμετοχή που ελπίζουμε όλοι ν’ αυξηθεί με τον καιρό….

  Καλό απόγευμα!

  • Ο/Η mcsotos λέει:

   Πολλές προσπάθειες ξεκίνησαν με αντίξοες συνθήκες, όπως το eduportal ή το e-diktyo. Και συνεχίζουν να υπάρχουν γιατί είχαν κι έχουν όραμα αλλά και κάποιους που εργάζονται. Μου αρέσει πολύ η σκέψη πίσω από την προσπάθειά σου. Καλή συνέχεια και ελπίζω πολλοί συνάδελφοι να ανταποκριθούν στη συμμετοχή και όχι μόνο στην ανάγνωση. Τους έχουμε ανάγκη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Εισάγετε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση και θα λαμβάνετε ειδοποίηση όταν αναρτώνται νέα άρθρα.

Μαζί με 966 ακόμα followers

Κελαηδίσματα
Επενδύσεις
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
Δεκέμβριος 2009
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Νοέ.   Ιαν. »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
ΑΡΧΕΙΟ
Κατηγορίες
Feedburner
Blog Stats
 • 372.185 hits
Αρέσει σε %d bloggers: