2007 Wikipedia Selection for schools ή Η Σχολική Συλλογή της Wikipedia

Image

Εθελοντές της Αγγλικής Wikipedia και των βρετανικών χωριών SOS παρουσίασαν μια Συλλογή της Wikipedia για Σχολεία. Η Σχολική Συλλογή της Wikipedia έχει το μέγεθος εγκυκλοπαίδειας 24 τόμων, με:

  24.000 φωτογραφίες.
  14.000.000 λέξεις.
  και άρθρα σχετικά 4.625 διαφορετικά θέματα.

Συμπεριλαμβάνει το καλύτερα άρθρα της Wikipedia καθώς επίσης και πολλές χιλιάδες σελίδες πρόσθετου υλικού που επιλέχθηκαν ειδικότερα για μαθητές που ακολουθούν το βρετανικό εθνικό πρόγραμμα σπουδών αλλά και για παιδιά με παρόμοια προγράμματα σπουδών στον υπόλοιπο κόσμο.

  Η Σχολική Συλλογή της Wikipedia έχει οργανωθεί με κέντρο το βρετανικό εθνικό πρόγραμμα σπουδών.
  Τα άρθρα έχουν εκκαθαριστεί και ελεγχθεί, ως προς την καταλληλότητα τους για τα παιδιά.
  Δικτυακός τόπος http://schools-wikipedia.org/
  Διαθέσιμο δωρεάν ως BitTorrent (2.5GB συμπιεσμένα με πλήρεις εικόνες μεγέθους), ως HTTP (792MB με συμπιεσμένες εικόνες), σε DVD από τα γραφεία των παιδιών SOS.

Η Florence Devouard, πρόεδρος του ιδρύματος Wikimedia, δήλωσε: «Το ίδρυμα Wikimedia στοχεύει να ενθαρρύνει την ανάπτυξη και τη διανομή εγκυκλοπαιδικού περιεχομένου στο κοινό δωρεάν. Αυτό το πρόγραμμα είναι ένα άριστο παράδειγμα αξιοποίησης των ελεύθερων πόρων και προσφέρονται σε ένα ιδιαίτερο ακροατήριο που θερμά εμψυχώνουμε και είμαστε υπερήφανοι που το υποστηρίζουμε.»
Ο Dr Andrew Cates, CEO of SOS Children (και ο ίδιος διαχειριστής της Wikipedia) δηλώνει: «Η Wikipedia αποτελεί μια εξαιρετική πηγή γνώσεων. Είμαστε ευχαριστημένοι που πήραμε μέρος στην προσπάθεια να αυξηθεί ο αριθμός των παιδιών που θα είναι σε θέση να επωφεληθούν από αυτή. Είμαστε καταϋποχρεωμένοι στους εθελοντές των γραφείων μας αλλά και της Wikipedia που έλεγξαν τα άρθρα αλλά και όλη την κοινότητα της Wikipedia που στήριξε το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Η Σχολική Συλλογή της Wikipedia μπορεί να τρέξει στα σχολικά τοπικά δίκτυα ή σε απομακρυσμένες περιοχές όπου η σύνδεση με το διαδίκτυο είναι προβληματική. Μια πιλοτική μορφή της παρούσας έκδοσης έχει διανεμηθεί σε σχολεία της Νότιας Αφρικής από το Ίδρυμα Shuttleworth. Επιδιώκεται περιοδικά να ενημερώνεται και να επεκτείνεται η Συλλογή.
Τελευταία έχει εκδηλωθεί δημόσια ένας σκεπτικισμός, ξεκίνησε από το Γραμματέα Εκπαίδευσης, ως προς την καταλληλότητα της Wikipedia για τα Βρετανικά σχολεία. Πολλά άρθρα της δικτυακής live Wikipedia έχουν την κατάλληλη ακρίβεια. Η Σχολική Συλλογή της Wikipedia στοχεύει να διορθώσει και τα υπόλοιπα πεδία κριτικής που ασκείται στη Wikipedia ως σχολική πηγή γνώσης:

  Η Σχολική Συλλογή της Wikipedia έχει ελεγχθεί.
  Η Σχολική Συλλογή της Wikipedia είναι προστατευμένη από βανδαλισμούς (ως προς το περιεχόμενο της).
  Οι μαθητές είναι προστατευμένοι από «επαφές» με ενήλικους.
  Δεν υπάρχουν ακραία άρθρα ή περιεχόμενα.

Η Σχολική Συλλογή της Wikipedia είναι ένα ξεχωριστό πρόγραμμα από την τελευταία 0.5 έκδοση της Wikipedia αν και χρησιμοποιούνται κοινοί εθελοντές και κοινή τεχνολογία. Είναι ελεύθερο λογισμικό, που στοχεύει να προσφέρει μια αρκετά ολοκληρωμένη συλλογή άρθρων ευθυγραμμισμένα είτε με τη σχολική ηλικία είτε με το αναλυτικό πρόγραμμα της Βρετανίας.
Τις διάφορες εκδόσεις μπορείτε να τις βρείτε για να τις κατεβάσετε μόνο στο δικτυακό τόπο: των χωριών SOS της Βρετανίας.


Απόδοση από τα αγγλικά Μπορείτε να βρείτε το πρωτότυπο άρθρο εδώ.Μπορείτε να «ξεφυλλίσετε» την Wikipedia for Schools.

Περί

Just another boring teacher

Αναρτήθηκε στις 21ος αιώνας, Διαδίκτυο, Τεχνολογία, Ψηφιακά μέσα, wikis
4 comments on “2007 Wikipedia Selection for schools ή Η Σχολική Συλλογή της Wikipedia
 1. Ο/Η xrysostomos λέει:

  Συμφωνω με την προσπάθεια, έριξα και μια ματιά και μου άρεσε και το αποτέλεσμα.

  Όμως με αυτή τη κίνηση «χάνεται» το βασικό θέμα που έχει ανοίξει η ΒΠ: Το ότι είναι ανοικτή προς (συν)διαμόρφωση. Τα επιχειρήματα δηλαδή «έχει ελεγχθεί», «προστατεύει από επαφές με ενήλικους» κτλ είναι μεν σημαντικά αλλά ισχύουν για οποιαδήποτε αξιοπρεπή εγκυκλοπαίδεια.

  Για μένα πραγματικά ενδιαφέουσα είδηση θα ήταν για παράδειγμα ένα προτζεκτ «παιδική βικιπαίδεια», στο οποίο οι μαθητές θα έφτιαχναν τη δική τους εγκυκλοπαίδεια.

  Καλή συνέχεια

  Υγ. Παρεπιμπτόντως το τελευταίο μου ποστ μιλά για web 2.o και εκπαίδευση, αν θες ρίξε μια ματιά. Το νερό κυλάει στο αυλάκι…

 2. Ο/Η mcsotos λέει:

  Χρυσόστομε δεν μπορώ να αντισταθώ να παρατηρήσω τα εξής:
  Στην Α/θμια που είναι το κέντρο του ενδιαφέροντος μου τα προβλήματα είναι διαφορετικά…
  Επιβάλλεται ο έλεγχος και να είναι κλειστό σε κάθε εν δυνάμει κακόβουλο…
  Στη Β/θμια είναι αρκετά διαφορετικά οι συνθήκες. Αλλά και πάλι θα πρέπει να υπάρχει ένας επιπλέον έλεγχος. Ακόμα και εδώ στο μπλογκ για ευνόητους λόγους υπάρχει αυστηρός έλεγχος στις δημοσιεύσεις γιατί υπάρχουν πολλές πληγές. Παρόλα αυτά εμείς θα πρέπει να κοιτάζουμε μπροστά κι ας αυτό σημαίνει μεγαλύτερη προσπάθεια, ασχολία κλπ

  Σε κάποιο επόμενο ποστ θα αναφερθώ στο χουχουνάκι…(σχολικό blog)

 3. Ο/Η xrysostomos λέει:

  Το να μπουν οι μαθητές σε διαδικασία να δουλέψουν στη λογική της Βικιπαίδεια (και όχι απλά να τη διαβάσουν) να συν-διαμορφώσουν δηλαδή μια μίνι εγκυκλοπαίδεια, ή έστω ένα κείμενο, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουν και άλλοι πρόσβαση σε αυτό. Δεν υπερασπίστηκα δηλαδή το να καταργηθούν οι έλεγχοι.

  Καλή συνέχεια
  ΥΓ. Περιμένω χουχουνάκι!

 4. Ο/Η mcsotos λέει:

  Συμφωνώ απολύτως… στη συμ μετοχική διαδικασία, στις νέες δεξιότητες που πρέπει να αποκτήσουν. Μια εγκυκλοπαίδεια, ένα παραμύθι, μια σχ.εφημερίδα, μια έρευνα…

  Αλλωστε και στις wiki εγκυκλοπαίδειες υπάρχουν αυτοί που ελέγχουν την ακρίβεια k.a.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Εισάγετε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση και θα λαμβάνετε ειδοποίηση όταν αναρτώνται νέα άρθρα.

Μαζί με 965 ακόμα followers

Κελαηδίσματα
Επενδύσεις
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
Οκτώβριος 2007
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
ΑΡΧΕΙΟ
Κατηγορίες
Feedburner
Blog Stats
 • 392.644 hits
Αρέσει σε %d bloggers: